iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Социалното министерство ще променя два закона

Социалното министерство ще променя два закона 01_1422345142

Социалното министерство иска да ограничи злоупотребите с детските надбавки и явлението "деца раждат деца". Министерството смята да промени два закона.

Идеята е социалните работници да могат по-лесно да отказват даването на ръка на детските помощи, ако има съмнения, че парите не стигат реално до децата. Става дума за месечните суми, които са 35 лв. за първо, 50 лв. за второ и 35 лв. за всяко следващо дете.

Идеята лансира социалният вицепремиер Ивайло Калфин в последните дни, но не дава повече детайли как ще се случи реално намерението за промяна на режима. Законовите промени ще засегнат и получаването на детски от деца. "В момента има абсурдна ситуация - деца на 14 години например раждат деца и получават детски надбавки за тях. В същото време собствените им родители продължават да вземат надбавки за тях самите. Едно дете не може да отглежда дете и не би трябвало да го прави, както и да получава детски надбавки", коментира Калфин пред Нова телевизия. Той допълни, че ще има ограничения в тази посока, но са нужни по-сериозни мерки. "Миналата година се е увеличил броят на изоставените деца в родилните домове. Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията - да не раждат като деца", заяви социалният министър.

Възможността социалните служби да откажат да дадат парите на ръка на родителите съществува и сега, но вицепремиерът призна, че е по-лесно парите да се дават на родителите, дори и да има съмнения, че те не стигат до децата им. Затова отново ще се обсъжда възможност надбавката да е във вид на платена такса за детската градина, учебници или дрехи.

Другата промяна ще е насочена към майките студентки, които се записват в университет просто за да вземат полагащата им се еднократна помощ от 2880 лв. от социалното министерство. "Много хора го използват за бизнес. Майките записват един семестър, получават 2880 лв. помощ и повече не стъпват в университета. Това със сигурност ще го променим", коментира Калфин. Една от възможностите е тези пари да не се дават накуп, а на няколко пъти след завършване на семестрите.

КОНТРОЛ

Инспекцията по труда ще работи за ограничаване на сивата икономика и ще контролира наемането на чужденци. Това са сред приоритетите на ГИТ за тази година. Инспекторите ще проверяват рисковите фирми на 3, 6 и 12 месеца - подземен добив, кариери, металургични предприятия и т.н. От ГИТ се похвалиха, че след тяхна намеса са изплатени над 49 млн. лв. забавени възнаграждения за м.г., а от 2009 г. досега - над 275 млн. лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.