iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Софтуерна грешка е причина за двойните фактури на "Енерго-Про"

Софтуерна грешка е причина за двойните фактури на "Енерго-Про" 01_1422435696

"Енерго-Про" си призна, че двойните сметки за ток са били резултат от софтуерна грешка. От там допълват, че тъй като фактурите се генерирали автоматично, системата е дала една и съща дата и за двете плащания.

Това стана ясно на вчерашната комисия по енергетика, на която бяха изслушани трите ЕРП-та у нас - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" по повод зачестилите сигнали за високи сметки за ток.

Управителят на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев обясни, че според правилата за измерване на електрическата енергия дружеството е длъжно да направи своя отчет в рамките на 31 дни. По думите му разпоредбите позволяват да бъде направен и междинен отчет, за да не се просрочи този период. В крайна сметка 67 000 абонати на "Енерго-Про" са получили по две фактури, но с общ падеж за плащане. Пренастройването на софтуера пък щяло да отнеме месеци. "Падежът ще бъде отложен с 15 дни, а абонатите няма да бъдат изключвани", заяви Абаджиев.

"Не приемам прехвърлянето на вината. Как другите дружества успяха да се справят със сроковете, а вие не?", запита председателят на комисията Делян Добрев. Колегата му - Валентин Николов пък заяви, че случаят е повторение на събитията отпреди 3 г., които предизвикаха бунтове в цялата страна. По думите му с тези сметки "отново провокираме хората и изпробваме границата на допустимост". Николов отдаде проблема на няколко причини, сред които видя и опит за създаване на напрежение в обществото, който цели да дестабилизира кабинета.

Сигнали за двойни сметки за ток са били получени от депутатите и за другите две ЕРП-та - ЧЕЗ и ЕВН. Самите дружества вече се застраховаха, че във фактурите все още не е отчетено голямото потребление на ток в студовете около Нова година. Според депутата от "Атака" Магдалена Ташева един от сигналите се отнасял за възрастно семейство в Пловдив, което се отоплява на газ и обикновено плаща до 30 лв. за ток. През миналия месец обаче хората са платили сметка от 90 лева. От ЧЕЗ неотдавна обявиха, че средната сметка за декември е 53 лв., а от ЕВН - 61.30 лева.

Комисията по енергетика реши да покани ръководството на ДКЕВР, на подкомисията за контрол на регулаторния орган и др., след като резултатите от проверките в дружествата станат ясни. В неделя енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че министерството започва инспекции в трите дружества заради високите сметки за ток и срока на отчитането. Проверки се правят и от енергийния регулатор, а първите резултати трябва да станат ясни до края на седмицата.

ОТЗВУК

Пет сигнала на български граждани във връзка с измерването на тока и електромерите е разгледала вчера комисията по петиции в Европейския парламент. "Отчитането и таксуването на енергийното потребление безспорно е сложна тема, в която се преплитат наследството от комунизма и съвременните технически трудности", заяви в своя "Фейсбук" профил евродепутатът Светослав Малинов. Той насърчи гражданите да подават петиции пред европарламента в случай на съмнение за нарушение.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.