iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


„Съседите на Рекоул” в Перник получи грамота

„Съседите на Рекоул” в Перник получи грамота  11_1448900968

Гражданското движение „Съседите на Рекоул” в Перник получи специална грамота от българската фондация „Биоразнообразие”. Причината е упоритостта и твърдото отстояване на позиции в кампанията „Искаме си рекултивацията”.

Отличието бе част от раздаването на годишните награди за опазване на биоразнообразието – 2015 г. Номинацията е в категорията „Най-успешна кампания, свързана с биоразнообразието”.

Гражданското сдружение е създадено на 23.03.2014 г. в Перник и целта му е да защитава живота, здравето и собствеността на гражданите, живеещи в кварталите в непосредствена близост до участък „Гладно поле – А” на находище 1 „Пернишки въглищен басейн”. То прави няколко протеста зарази незаконните дейности на фирма “Рекоул”, чиято концесия за добив на въглища приключи отдавна, но която продължава да копае на 300 метра от жилищата на хората и им създава големи проблеми.

„Горда съм,че пернишка гражданска инициатива беше призната на национално ниво и скромната ни квартална „шайка” бе поставена в една категория с организации като „Прозрачни планини”, „Зелени закони”, „ЗаДаОстанеПРИРОДА”, „Greenteam България”, „Greanpeace BG”,WWF и др.”, пише председателят на „Съседите на Рекоул” Галина Гергинова.

Организаторите й обяснили, че са удивени от усилията на хората от сдружението да съхранят биоразнообразието в кварталите Рудничар и Стара Тева. Такава била връзката на протестното засаждане на 40 дръвчета върху пътищата от камионите на мафията, организираща незаконен добив на въглища. Целта: да се изостри общественото внимание към липсата на същински рекултивационни дейности след приключване на минните концесионни договори.

„След това признание, силите ни се утроиха и въпреки лицемерието и пълното бездействие на першниките депутати и управници, ние продължаваме, за да си получим обратно правото да живеем на тази територия. Това право ни бе отнето и от мафията, и от силните на деня политици”, пише Галина Гергинова.

По повод извънредното кризисно положение с образуваната двуметрова яма в кв. Рудничар, ат сдружението заявяват, че управниците може и да са изненадани, на не и те. От гражданската инициатива отдавна алармират за проблема с незаконното прокопаване на подземни галерии в района.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.