iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стандартът "Стара планина" се срина

Стандартът "Стара планина" се срина 08_1409053938

И стандартът "Стара планина" вече не отговаря на изискванията. тези салами също има отрови. Стандартът „Стара планина" се срути, компрометиран е, буквално е провален. И колбаси, носещи гръмката марка за качество, са пълни с всякакви „подобрители" - прословутите Е-та.

Колбасарски фирми вече масово нарушават стандарта, категорични са потребителски организации. Подлагането на анализ на продукти с щемпела „Стара планина" доказало, че поне три „отрови" изскачат от уж напълно чистите храни. Под името сол се промъква консервантът натриев нитрит, известен като Е250. Да, смесен е с трапезна сол, така се влага в колбасите. Но самият натриев нитрит е с куп съмнителни качества, заради които дори е забранен в редица страни. Не и у нас - присъства даже в уж най-безвредните, в „старопланинските" салами.

Според експерти натриевият нитрит може и да е канцерогенен. И забраната на нитрозамините в доста европейски страни е именно заради съмненията, че предизвиква рак. „Точно с това химическо вещество се инжектират опитни мишки, за да им се образуват ракови клетка", разкриват медици. Натриевият нитрит се пъха в колбасите - бекон, шунка, наденица и т.н., за да забави развитието на бактерии и да предпази пресните червени меса от потъмняване.

Ако някой се чуди какво точно е този химикал - това е прочутата селитра, която у нас се използва и при приготвянето на домашни луканки, суджуци и т.н., без да се замисляме, че може да изглеждат добре, но са вредни.

Друга токсична добавка и в колбасите по стандарт е Е 301 - натриев аскорбат, уж безвреден антиоксидант. И този химикал е за запазване на свежия „натурален" цвят на месото - срещу окисляване. Храните с Е 301 обаче трябва да се консумират много внимателно от хора, страдащи от заболявания на бъбреците и пикочните пътища, защото оксаловата киселина предизвиква образуването на камъни.

„Точно хора със здравословни проблеми често предпочитат да дадат повече пари и да купуват храни по утвърден стандарт. А се оказва, че не са защитени", добавят към опасенията си медиците.

И полифосфати има в „Стара планина", известните Е 452. Това са специален вид добавки, които се използват за образуване и запазване текстурата и формата на продуктите - емулгатор и стабилизатор.

По света полифосфатите се използват в хранително-вкусовата промишленост отдавна значително по-рядко. Но не и у нас, след като ги има дори и в защитените със стандарт продукти. Нищо, че е категорично доказано, че и те предизвикват рак и повишават холестерола.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.