iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Старите хора отново жертва на собствената си държава, бизнес и синдикати

Старите хора отново жертва на собствената си държава

Над 100 000 пенсионери от страната и над 2000 от пернишко няма да доживеят евентуалното спазване на договорката на държавата, бизнесът и синдикатите, според най-актуалните статистически данни. Съседна Гърция плачат и отиват на протест, за поне три до четири пъти по-високи заплати и пенсии, а днес се подиграха на възрастните българи - пенсионерите. След като от началото на демокрацията им окрадоха и стопиха спестяванията, днес тристранния съвет доказа, че не му пука за една от най-многобройната прослойка на и без това застаряващото население.

Всички пенсии ще бъдат увеличени от 2013 г., според една от мерките, за които се споразумяха представители на правителството, синдикатите и работодателите на днешната среща на „тристранката“.

От 1 януари догодина правителството ще въведе механизъм за увеличаване на всички пенсии с определен процент, според възможностите на бюджета, и ще увеличи еднократно заплатите на държавните служители, за да поемат плащането на личните осигурителни вноски.

Това са част от мерките, за които са се договорили кабинетът и социалните партньори по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Трите страни подкрепят също от началото на следващата година да се криминализира укриването на осигурителни вноски, да се намали санкцията при забавеното им плащане, а всички плащания с характер на социални помощи да преминат от НОИ към Агенцията за социално подпомагане.

Държавата, бизнесът и синдикатите са съгласни от началото на следващата година държавните служители да плащат сами личните си вноски, като доходите им бъдат еднократно компенсирани.

Колкото до вноските за ранно пенсиониращите се служители на МВР, отбраната, правосъдието и ДАНС, правителството се ангажира те да бъдат актуализирани и да отговарят на размера и продължителността на получаваните от тях пенсии.

„Подкрепя се и предложението на бизнеса за намаляване на санкционните лихви върху забавени осигурителни плащания, които да станат основният лихвен процент плюс 10%“, обясни Божидар Данев от БСК.

До края на април ще бъдат предложени конкретни мерки за затягане на контрола при отпускане на инвалидните пенсии. Синдикатите настояват за обсъждане и на предложението за възстановяване на увеличената тежест на всяка година стаж във формулата за изчисляване на пенсията.

„Увеличаването на тежестта на годината стаж във формулата да стане факт още от сега за всички пенсии и всички хора, които получават пенсия, а не само за тези, които ще бъдат от 2017“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

На следващото заседание на съвета ще бъдат коментирани и възможностите за увеличаване на доходността на Сребърния фонд.

КНСБ подкрепя по-консервативното управление на фонда, като се постига сравнително добра, но не непременно висока доходност. Бизнесът поставя като проблем кой ще понесе отговорността за ниската доходност на фонда, тъй като не се използват всички инструменти за повече приходи. 

Част от публикацията е от http://novinite.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.