iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Субсидирането на работни места от държавата не е ефективно

Субсидирането на работни места от държавата не е ефективно 06_1435560752

Субсидирането на работни места от държавата е скъпо и неефективно, като това става ясно и от първото по рода си изследване на социалното министерство за ефекта от похарчените държавни пари за заетост.

За девет години - между 2003 и 2011 г., държавата е похарчила 1.461 млрд. лв., за да повиши заетостта в страната със средно 2.3%, или с малко над 52 хиляди души. По данни на националната статистика в края 2011 г. заетите са близо 2.3 млн. души, а коефициентът на заетост е 46.6%.

Проучването е правено сред 1000 работодатели и безработни, участвали в мерките през 2011 г., за да се види каква е реализацията им на пазара на труда три години по-късно. Пълното проучване все още не е публикувано.

Не са по-оптимистични и резултатите за програмите, действали в една конкретна година - 2011 г. Около половината от преминалите през мерки за субсидирана заетост не са успели да си намерят работа след приключването им. Относително високият дял на успелите - над 50% - се дължи основно на мерките за младежите до 29 г. - при тях успеваемостта е над 80%.

Въпреки отчайващите резултати изводите на социалното министерство са по-скоро с положителен знак. Според ведомството записаните в програми са имали около 60% по-голям шанс да си намерят работа в сравнение с хора, които не са били включени в мерките. През 2011 г. бюджетът на националния план е бил 57.5 млн. лв. (за тази година е 73 млн. лв.). Най-ефективни се оказват програмите за младите, а колкото по-възрастни са участниците, толкова шансът им да си намерят работа след това става по-малък. Висшистите се реализират около два пъти по-лесно в сравнение с хората с основно и по-ниско образование.

Най-голям е нетният ефект на програмите "Старт на кариерата" - за млади хора без опит, но с образование, следвана от "Помощ за пенсиониране", предоставяща работа на хора, на които не им стига до година стаж или възраст. Отличена е и "Мелпомена", която е за наемане на безработни в театрите. През 2011 г. според плана те са 100 души, а за тях са предвидени 454 хил. лв. Висок успех имат и мерките за насърчаване на работодателите да разкриват работни места за наемане на безработни самотни родители - над 85% от участниците в тях са си намерили работа след това. Всички участвали в насърчителни мерки по предприемачество са стартирали собствен бизнес, хвалят се от министерството. Според експертите активните политики на пазара на труда са подпомогнали повишаването на доходите и увеличение на потреблението, въпреки че в последните години икономиката ни е в стагнация.

От тази година най-неефективната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" е прекратена. Резултатите показват, че след нея работа са си намерили едва 13.4%.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.