iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сурвакари от Пернишко донесоха награди

Сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци завоюва първото място на IX Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“, проведен на 5 март в град Раковски. Това е поредното призово отличие за групата, след спечеления златен медал от „Сурва 2011″ в Перник. С атрактивното си представяне в Раковски, гигинските сурвакари спечелиха вниманието не само на журито, но и аплодисментите на зрителите. За представянето си са удостоени с грамота, статуетка и парична награда. Във фестивала участваха и други села от Пернишко – Чепино, Сопица, Ноевци, Друган, Стефаново, Велковци.

Сурвакарската група при НЧ „Гео Милев – 1936 г.“ от ковачевското село Чепино бе удостоена с наградата за поддържане и предаване на маскарадната традиция. Журито на фестивала бе с председател доц. Ангел Янков – директор на Регионалния етнографски музеи в Пловдив. Всички участници получиха от организаторите плакет с логото на „Кукове“ -Раковски. Редом с българските групи, в Раковски дефилираха и чуждестранни гости от Македония, Гърция и Румъния.

 Сурвакарската група при Народно читалище „Пробуда – 1922 г.“ от село Драгичево за пореден път беше аплодирана за своята атрактивност на кукерския фестивал „Поклади“ в Момин проход на 6 март.  Сурвакарите от Драгичево донесоха за представянето си грамота, сувенири, купа и парична награда. Отличени бяха и най-малъкият и най-възрастният участник във формацията – Ася Йорданова и гайдарят Стоян Танев.
Заради ниските  мартенски температури, домакините  се погрижили участниците във фестивалното дефиле да не измръзнат и сред подаръците за групите имало  и 5 литра вино и 2 литра ракия.

 Фолклорната  група за сурвакарски игри и обичаи при читалище „Пробуда-1928” от село Богданов дол пък беше сред маскираните, които вчера гониха злото пред Президенството и министерски съвет в София.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.