iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сватбите тази година са по-малко

Сватбите тази година са по-малко 08_1471688065

Със сто по-малко са сватбите през първите шест месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. Това обяви Сашка Габровска, директор на столичния дом за радостни обреди.

Намаляването на бракосъчетанията според нея е тенденция от години, но през 2016-а се дължи и на суеверието, че на високосна година, каквото е 2016-та, не е добре да се жениш.

2751 са сватбите в София за първата половина на годината , каза Габровска. "Като ме чуе колега от провинцията, ще каже: какво се оплакваш, това не можем да го стигнем за 2-3 години. Но за София е малко", каза тя.

Суеверието, че във високосна година човек не трябва да вдига сватба, е една от причините за по-малкото венчавки. "Разни врачки, гледачки, всезнайковци написаха, че не трябвало, че не знам какво щяло да се случи. Доколкото знам, досега на никого нищо лошо не му се е случило. Но това е за тази година", каза тя.

Намаляването на броя на сватбите е тенденция от години, стана ясно от думите на Габровска. "След като тенденцията е младите българи да заминават за чужбина, аз не мога да очаквам, че тези, които остават тук, мислят по друг начин и всички ще дойдат да сключат граждански брак. Докато младите хора отиват, раждат на други места, не се връщат и децата им вече не са български граждани и не знаят български език... Идват при нас за издаване на акт за раждане на български на деца, които са родени в чужбина и много лошо впечатление ми прави, че децата не знаят български", каза Габровска. Българщината се губи, изчезва допълва тя.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.