iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съветват перничани да побързат с безплатното саниране

Съветват перничани да побързат с безплатното саниране 01_1422285314

Народният представител от ГЕРБ д-р Вяра Церовска призова перничани да поързат да кандидатстват за безвъзмездното саниране, като по думите й първите по време ще бъдат и първи по право. Тя направи този апел по повод старта на програмата за енергийно саниране на панелните блокове.

В специалния регистър, който се води за това, под номер 2 вече е вписан жилищен блок от Брезник с 48 апартамента.

Бюджетът по програмата за цялата страна е 1 млрд. лева, а с право да кандидатстват за тях са близо 80 000 блока. Програмата ще продължи две години и ако има ефект ще бъде продължена, посочи д-р Церовска. По нея могат да кандидатстват жителите на едропанелни и пакетоповдигащи жилищни сгради, строени до 1990 г., но преди това задължително трябва да регистрират сдружение, чиято цел ще бъде единствено и само кандидатстване за санирането. 67% от живущите в един блок трябва да са съгласни и ангажирани в него, но до апартаментите трябва да бъде осигурен достъп на 100%, подчерта д-р Церовска.

В Перник има цели квартали с право на кандидатстване – Изток, Дараците, Проучване, а се очакват сдружения от Радомир и Брезник. Очаква се интересът да е огромен, така че колкото по-бързо действат жителите им, толкова по-добре. За тях ще има масирана разяснителна кампания, за да знаят какви документи са им нужни и къде да ги подават. Участници в процеса ще бъдат общините и областният управител на Перник.

За изпълнители ще бъдат класирани фирми от малкия и среден бизнес. Всяка от тях ще работи по един обект. Стремежът е да има максимална прозрачност и повече участници в процеса. Целта е икономиката да дръпне напред. Критериите, по които ще бъда избирани, е най-ниска цена и икономически най-изгодната оферта.

Допустимите дейности по сградите са свързани с конструктивното им укрепване, ако има необходимост, смяна на външна дограма, работа по щранговете по хоризонтала и вертикала, надзор, проектиране, заснемане и необходимите строителни работи.Всички дейности ще бъдат на 100% за сметка на държавата.

Разходите на хората, които вече са сменили дограмата си и са санирали жилищата си остават за тяхна сметка и няма да бъдат пипани. Те обаче също ще имат полза от цялостното саниране, тъй като ще има по-добър топлообмен в сградата, ще бъдат избегнати мухъла и влагата.

В началото на пресконференцията д-р Вяра Церовска изказа съболезнования като човек и политик към семейството и приятелите на Росица Янакиева по повод кончината на колегата й и доскорошен кмет на Перник. Смъртта винаги идва ненавреме и носи дълбока мъка на всички, които загубят любим човек и приятел, каза тя.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.