iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Темата на ОКМД тази година беше за семействата

Темата на ОКМД тази година беше за семействата сн.versia.bg

Темата на третата поред работна среща на Областния Координационен механизъм по деинституционализация (ОКМД)  в Перник тази година бе „Какво означава да подкрепяме семействата. Проектът подкрепя и надгражда проект „Посока: семейство“ на Министерство на здравеопазването. Двата проекта целят деинституционализация на децата и реформиране на дома за медико-социални грижи за деца в Перник.  Надежда  Петева и Стефка Петрова   презентираха  модела на «Надежда и домове за децата» за активна подкрепа на семействата.

След дискусия и обсъждания, членовете на Координационния механизъм приеха и отчет за дейността на ОКМД за 2012 г.

Всичко това се съобщава от областната администрация в Перник, но не се уточнява каква е реалната полза от проекта на „Надежда и домове за децата – България”. Организацията се представлява от Георги Симеонов, съпруг на свързаната с Перник зам. социална министърка Валентина Симеонова. Тя самата дълго време беше експерт в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). С това си наименование агенцията дава заявка, че нейна грижа е закрилата на всяко дете, но всъщност става дума само за малка част от децата в риск и то за тези, които са без родителска грижа. В България домовете за медико-социални грижи и домовете за деца, лишени от родителска грижа често разговорно се наричат домове за сираци, но в тях са настанени, които си имат родители, по-често майки, а не рядко и мама,и татко.  Години наред тази агенция прави стратегии, насочени към извеждане на децата от институции, но реалната полза е, че едва напоследък в тази посока се наливат европейски пари, а грижата за семейството си остава химера.

Всъщност проблемът с изоставените деца, с децата лишени от родителски грижи е тъкмо в това, че семейството не е ценност и няма реална подкрепа за семействата, които не се справят. Ще пропуснем да напомняме, че само преди дни баща застреля със законно притежавано оръжие невръстните си рожби.  Какво всъщност означава да подкрепяме семействата и има ли връзка това със задължителната забавачка за четиригодишните?

 

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.