iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Точно в 12 часа Перник бе огласен от воя на сирените

Точно в 12 часа Перник бе огласен от воя на сирените 06_1401709272

Днес на обяд Перник почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

Политици, общественици, ученици и граждани се събраха пред паметника на Христо Ботев пред Минната гимназия и поднесоха венци и цветя.

Сред присъстващите бяха кметът Росица Янакиева, народните представители Евдокия Асенова и Станислав Владимиров, областния управител Михаил Михайлов, председателят на ОбС Милан Миланов, представители на политически формации и организации.

Директорът на Професионалната гимназия по енергийна и минна промишленост Соня Милкова произнесе слово за българския революционер. Възпитаниците на гимназията бяха с фланелки с лика на Христо Ботев.

Точно в 12 часа Перник бе огласен от воя на сирените. Всички сведоха глава в едноминутно мълчание в знак на почит и преклонение пред паметта и саможертвата на героите. Автомобилите също преустановиха движението и шофьорите отдадоха почит.

За първи път денят е отбелязан през 1884 г. във Враца и Пловдив.

Още от края на XIX век Денят на Ботев се чества от студенти, а след Първата световна война (1914-1918) е обявен за общостудентски празник.

Официално извън студентската общност Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

На 2 юни 1948 г. в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

От 1953 г. до 1988 г. празникът се е чествал като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.