iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трета жалба на пернишките протестиращи

Трета жалба депозират пернишките протестиращи 08_1377605082

Публикуваме текста на ТРЕТАТА жалба, която протестиращите входирали в община Перник във връзка със стесняването на ул. Средец (пътя към крепостта Кракра), който се обновява по проект. В прикачените файлове ви изпращаме снимки от участъка, в който в момента продължават ремонтните дейности, които можете да отразите и видите на място. Дано с общи усилия успеем да предотвратим бъдещи катастрофи и жертви по този участък за сметка на градинки и зелени алеи, които се изграждат в момента!

До кмета на община Перник г-жа Росица Янакиева
До ръководителя на проекта ”Подобряване на туристическа
атракция -Средновековна крепост "Кракра Пернишки"
в гр. Перник и свързаната с нея инфраструктура” г-н Ненко Темелков
От жителите на ул.Средец и кв.Кристал,гр.Перник

ЖАЛБА
Уважаема г-жо Росица Янакиева,
Уважаеми г-н Ненко Темелков,

Като бенефициенти на проекта ”Подобряване на туристическа атракция - Средновековна крепост "Кракра Пернишки" в гр. Перник и свързаната с нея инфраструктура” се обръщаме към община Перник като основна административна и териториална единица на местното управление,бихме искали отново да преразгледате проектното предложение относно дейността по стесняване на опасен участък от пътното платно на ул.Средец,което е предпоставка за пътнотранспортно произшествие при зимни условия.Като отговорни и съвестни граждани заплащаме всички необходими данъци и оттук идва нашето искане за запазване на ширината на пътното платно.След кръстовището на ВиК пътя се стеснява рязко с един метър.През тъмната част на денонощието става опасно.Всички живущи на улицата и в кварталите намиращи се над ул.Средец сме свикнали през зимния период да се придвижваме с вериги,защото не се почиства тази улица никога( и по този въпрос сме имали множество жалби и молби,но колите от снегопочистване не могат да се качат по тази част от улицата. )Стръмният участък от пътя,който по проекта ви трябва да се стесни, е със завой и при стесняването този завой става по-остър.Това прави невъзможно изкачването на тази част от улицата през зимните месеци. Хайде сега си представете ситуацията зеледен СТРЪМЕН УЧАСТЪК слизаща кола, която не подлежи на контрол и в този същия момент засилена кола качваща се в тази стеснена улица какво си мислите, че ще се случи????? В тази ситуация кой е виновен?Кой ще носи отговорност?

Даже общината да вземе мерки и да почиства пътя на време и редовно,то снегорините избутват снега отстрани на пътното платно,което води до още по-голямо стесняване на улицата.Остава място за преминаване на един автомобил.Но всички шофьори на автомобили ще се съгласят,че спирането в стръмен участък при зимни условия е невъзможно нито за качващия се автомобил,нито за слизащия.А ако се срещнат автобуси,товарни коли....?!Нашето мнение на граждани и жители на град Перник със сигурност съвпада с основната цел на проекта,именно да се развие конкурентоспособна туристическа атракция, допринасяща за културна диверсификация като предпоставка за по-добър живот, чрез развитие на Средновековна крепост „Кракра Пернишки” в гр. Перник, подобряване на свързаната с нея инфраструктура и превръщането й в привлекателно място за изучаване на българското историческото наследство, отдих и туризъм. Очакваме приток на туристи,следователно увеличаване на трафика по тази улица.Тенденцията на всякъде е разширяване на пътя,изграждане на нови пътища,поради увеличаващия се трафик,а при нас основният пък към крепост Кракра се стеснява и точно тук се получава първият парадокс.Каква е идеята и целта?Защо се стеснява пътя,по какви съображения?

Следващият парадокс е изграждането на градинки,озеленяване на тротоарите,това е чудесно,красиво и точно по европейски,но намалява пространството на тротоара определен за пешеходците.В района няма липса на тревни площи.Питаме се кой ще ги поддържа и колко време?Няма ли да се превърнат в абсолютно неизползваеми и ненужни обрасли в бурени места .Това се наблюдава на тротоара в началото на улица Средец,както и на много други части от града.Нека да съществуват градинки,за да бъде красиво,но с по-малки размери и да не бъде за сметка на живущите и движещите се автомобили.

Следващото безумие е ограниченият досъп на определени къщи от улицата към дворовете им.Изход от двора към улицата е направен на къщите,които в момента притежават автомобили.Другите къщи,които към момента нямат автомобили, са със запушени изходи към улицата.Надали след време,ако в дадена къща има автомобил,ще може да се преправи тротоара и то ще бъде ли за сметка на живущия и кой ще го преправи?!И в този случай ако сам реши да ремонтира,то това ще бъде в разрез със Закона и градоустройствения план.

Обръщаме се към вас преди да е завършен проекта.Уведомяваме ви за проблема,който ще настъпи след няколко месеца-зимата.Като съвестни граждани влизаме в положението на община Перник,знаем,че сега се прави ремонт на пътя,би било напълно безотговорно от наша страна след като се направи улицата тогава да си кажем мнението,знаем положението,в което се намира общината,държавата и самите ние.Осъзнаваме,че ако сега се прави това стесняване на улицата,то догодина няма да се предприемат от ваша страна нужните действия за разширяване на пътя и това ще бъде пълна загуба на време и средства,които не можем да си ги позволим.Наясно сме и с процедурата по одобряване на проект по оперативна програма.Но вярваме,че това може да се корегира.

Пишем ви в момента,когато има възможност да се реагира адекватно.Ние смятаме,че когато има проблем той трябва да се реши в началото,а не след момента.Благодарим за отделеното внимание и се надяваме на разбиране и подкрепа от ваша страна.
В подкрепа на тази жалба е приложена и протестна подписка с имената и подписите на 82 жители на ул.Средец и кв.Кристал

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.