iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Три дерета в Ярджиловци спешно трябва да се почистят

Три дерета в Ярджиловци спешно трябва да се почистят 07_1404284117

Три дерета в Ярджиловци спешно трябва да се почистят, защото са са в тежко състояние. Това съобщи кметът Григор Христов. Те са обрасли в храсти и треви, които трябва да се махнат, за да се осигури добра проводимост на дъждовната вода. Това са Божилово дере, Лисичково и Младжово дере. За почистването им има изработен проект от Община Перник, който е представен пред Междувемоствената комисия за възстановяване.

В протокол към решение №6 на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет се вижда, че има одобрение за финансиране за укрепване и ремонт на Лисичково дере и Младжово дере в Ярджиловци за 321 630 лв., но при наличие на средства. Оставени са да чакат и оттогава са минали 4 години.

От общинската управа обявиха, че ярджиловските дерета са сред обектите, по които ще се действа спешно. Лисичково дере е правено без проект още през 90-те години на миналия век. Дължината му е близо 570 метра и е затлачено и обрасло. Младжово дере частично е изградено, но трябва да се довършат около 360 метра, да се почисти и укрепи.

На 4 юни Божилово дере, което служи за отвеждане на водите от язовир „Осломе” в река Конска е почиствано аварийно, обясни Григор Христов. Два багера са работили цяла нощ, за да осигурят проводимост на водите. То също се нуждае от почистване и от укрепване на бреговете. Дерето е дълго близо 800 м, а в близост са разположени около 200 къщи.

Коритото на р. Конска обаче връща водите в деретата и става нещо ужасно, оплака се ярджиловският кмет. В речното русло има паднали върби, които се намират близо до къща. В близост е започнало изграждането на ново корито на реката, което обаче е запуснато. С течение на времето се е затлачило, но с всеки изминал ден брегът се подкопава.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.