iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


„Тролейбусен транспорт” в Перник вероятно ще стане общинско дружество

„Тролейбусен транспорт” в Перник вероятно ще стане общинско дружество 04_1428560805

Ще просъществува дружеството „Тролейбусен транспорт” в Перник, но само ако стане общинско предприятие. Това заяви кметът на общината Иван Иванов.

Той ще предложи именно този вариант на Общинския съвет и се надява да бъде разбран правилно от колективния орган.

Над 3 милиона лева борчове е навъртял „Тролейбусен транспорт” към НАП, а частен съдия изпълнител е наложил запор на депото. От 1999 г. там не са плащани осигуровки. 640 000 лв. са борчовете, натрупани към ЧЕЗ. Електрокомпанията иска спешно да и бъдат издължени други 150 000 лв. за консумиран ток. С приходите, които получава обаче, тролейбусната фирма не може да разплати задълженията си. Не виждам как тя ще излезе от тежката ситуация, творена години наред, каза кметът.

Проблемът с транспорта в Перник е остър и голям, смята Иван Иванов. Кметът е решен да сложи поне началото на глобалното му решение, тъй като времето, оставащо до края на мандата му няма да стигне, за да доведе работите до край. Ще сложа началото на нова транспорта схема, началото на интегриран градски транспорт, зарича се кметът. Той и отново обясни, че Общината чака отварянето на ОП „Региони в растеж”, за да кандидатства с проект за интегриран градски транспорт с основно звено тролейбусният транспорт. Стойността му е 18 231 000 лв. и предвижда закупуването на 17 нови тролеи, нова контактна мрежа и пункт за интегриран градски транспорт.

Виновен за кашата, в която е затънало дружеството е Общинският съвет през всички години назад, твърди Иван Иванов, според когото не може един колективен орган, какъвто е ОбС с всичките си 41 съветници и разнопосочни мнения, да управлява дружество. Пък и факт е, че почти всички общински търговски дружества в Перник са затънали.

Бомбата цъка и в Профилакториума и ако в скоро време не вземем решение за оздравяването на здравното заведение и за запазване на дейността му, то ще бъде следващото търговско дружество, което ще гръмне, предупреди кметът.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.