iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Тротоарни търговци останаха без 100 литра мляко

Тротоарни търговци останаха без 100 литра мляко 07_1405403150

Инспекторите от агенцията по храните в Перник иззеха почти 100 литра прясно мляко за два дни от тротоарни търговци. То е с неизвестен произход, като е иззето от стопани, които продават продукцията си на тротоара. Хайките са направени заради несекващите продажби на мляко и млечни продукти на открито и неспазване на нормативните изисквания за търговия и съхранение на стоката. Проверките се правят съвместно с полицията и ще продължат през цялото лято.

Всички сме виждаме търговците клекнали зад бутилките с мляко на тротоара. Продажбите на открито на мляко, сирене и кашкавал, дори и месо крият голям риск, тъй като продуктите не гарантират качество и най-вече безвредност, заявиха от агенцията по храните.

Парадоксално е, но клиенти, които купуват продукта от нерегламентирани търговци, атакуват инспекторите, като се държат арогантно с тях и ги обиждат. Аргументът им е, че млякото в магазините е доста по-некачествено от това, което се предлага на тротоара. Дори и да изглежда така, безопасността не е гарантирана и не е известно от какви животни е добито млякото, обясни директорът на агенцията в Перник д-р Татяна Вангелова. Млякото се слага в пластмасови бутилки, които са използвани многократно. С повишаване на температурите пък то лесно се пресича.

Не се знае дали кравата, от която е добито млякото е изследвана за туберкулоза. Болестта от болни животни може да се пренесе върху човека, потвърждават медици. Заразяване може да стане освен при пряк контакт с животните, така и при консумиране на прясно мляко и млечни продукти – сирене, извара, масло, добити от болни крави. Единственият начин за предпазване донякъде е млякото да се пастьоризира на 85 градуса поне 30 минути, за да се унищожи причинителят.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

28-Февруари-2017

28-Февруари-2016

01-Март-2015

28-Февруари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com