iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трябва да ни учат как се правят кукерски маски

Трябва да ни учат как се правят кукерски маски 10_1446041378

Ученичка нашумя във Фейсбук опълчвайки се на "традицията" училищата в България да честват Хелоуин, поамериканчвайки се за сметка на местни корени и традиции, като момичето публикува своя снимка, държейки надпис: "Учители, учете ни да правим кукерски маски, а не таласъми от тикви". Тя е споделена в групата "МРАЗЯ ДА ДАВАМ ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ И СЛЕД ТОВА ДА НЕ ГО ОЦЕНЯВАТ!".

Призива на девойката бързо събра привърженици в мрежата.

Години наред по българските училища се превърна в пракитка да се чества келтския езически празник, като децата правят тиквени фенери и се преобличат в маскарадни костюми.

Почита се една чужда традиция повече, отколкото българската. Сурва и кукерите също са езическа традиция, подобна на Хелоуин. Сурвакарите, кукерите и бабугерите също гонят злото, слагат страшни маски и кастюми и се окичват със звънци.

В пернишките детски градини обичаят Сурва се чества, като се изработват маски и децата се обличат в костюми и звънчета. Това се случва покрай ембламатичният за Перник Фестивал на маскарадните игри и сурвакарските чествания по селата на 13-14 януари.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.