iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трябва да приемаме повече течности в летните жеги

Трябва да приемаме повече течности в летните жеги 07_1469346440

Наред с типичните за летния сезон инфекции, в повечето случаи причинени от ентеровирусите, дехидратацията и претоплянето на тялото са едни от най-честите проблеми през лятото както при децата, така и при възрастните. „Освен че трябва да приемаме много течности и да избягваме престоя на слънце в най-горещите часове на деня, е добре да не практикуваме спортове, които са силно загряващи. Това важи с особена сила при децата. Те се претоплят много по-лесно. Добър спорт за тях е плуването, защото действа охлаждащо на тялото”. Това казва д-р Ирена Маждракова, специалист по класическа хомеопатия, Шуслеров терапевт, управител на консултативен център за хармонично здраве „Хела“ в гр. София.

Летният сезон е най-подходящ за консумацията на сурови продукти – салати, плодове, сокове. Те охлаждат тялото и затова е добре да наблягаме на тях. През останалата част от годината не се препоръчва техният прием. През студените сезони е добре да се консумира готвена и подправена храна, а суровата да представлява най-много 50 % от дневния порцион.

В случай, че вече се е стигнало до дехидратация и претопляне, проблемът може бързо да се овладее с природни средства. Шуслерова сол №8 натриев хлорид на Немския хомеопатичен съюз е много подходяща за целта. Тя отговаря за водно-солевия баланс в организма и ще се погрижи за бързата му рехидратация, както и ще регулира процесите на потене и терморегулация. А ако е налице прегряване вследствие на дълъг престой на слънце, зачервяване на кожата, помага сол №3 железен фосфат. Тя ще овладее възпалението на кожата и ще регулира телесната температура.

През лятото зачестяват и случаите на алергични оплаквания

Те започват още от пролетта заради цъфтежа на растенията, като често преминават в алергичност от ухапвания. При д-р Маждракова идват много хора, които са с огромно отоци, мехури върху кожата, след като са били ухапани от комар. За такива проблеми тя препоръчва хомеопатичното лекарство Ледум D6. То може да се приема и профилактично в продължение на 1 месец – 3 пъти дневно по 1 доза (10 глобули) от лекарството, като за деца под 2 г. препоръчителната еднократна доза е 3 глобули. „Също така, ако човек отива на място в гората, близо до водоеми, където има много комари, може превантивно сутрин да взима по 1 доза от медикамента”, допълва тя. Когато обаче има ухапване и се е получил оток, д-р Маждракова съветва лекарството да се приема на по-чести интервали и да се комбинира с Шуслерова сол №2 калциев фосфат. Тя е много добро антиалергично средство.

Но ако ви ужили пчела, оса, стършел, ще помогне хомеопатичният препарат Апис мелифика D30. Неговият прием трябва да започне възможно най-скоро след ухапването – по 1 доза на всеки 30 мин. в острата фаза. А след подобрение - по 1 доза на всеки 2 часа, докато симптомите отзвучат напълно. Не трябва да се приемат повече от 6 дози дневно. „И задължително да се комбинира с Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №8 натриев хлорид и №10 натриев сулфат. Те ще регулират алергичната реакция, отока и ще ускорят изхвърлянето на токсина от тялото”, допълва д-р Маждракова. Ефективно средство за облекчаване на сърбежа е и намазването на мехурите със сода, разтворена във вода.

Проветрявайте често, не стойте сред тълпи в горещините и пийте много вода, ако сте с ниско кръвно

През лятото от топлината кръвоносните съдове се разширяват и хората, които по принцип са с ниско кръвно, са склонни да го понижат още повече. Крайната фаза е колапсът. „Известно е, че за ниското кръвно традиционната медицина много трудно помага. Хомеопатията обаче има такава възможност, като действа в посока регулиране на водния баланс в тялото”, обяснява д-р Маждракова. За подпомагане на този процес тя препоръчва терапия с Шуслерова сол №5 калиев фосфат, която дава енергия на организма и много добре повлиява нервната система. А тя е изключително важен фактор за хората с ниско кръвно. И, разбира се, сол №8, за регулиране на течностите в организма. Лекарката винаги съветва своите пациенти да добавят във водата по 5 табл. от тази сол всеки ден, за допълнително хидратиране на тялото.

Високите температури провокират и възпалителните процеси, тромбообразуването в крайниците. Заради разширяването на кръвоносните съдове в краката нахлува доста повече кръв, което предизвиква оплакванията на хората с разширени вени. Това е хроничен проблем, който изисква сериозна терапия. И тук хомеопатията дава много добри възможности за облекчаване на състоянието през горещия сезон.

„Доказано ефективна за премахването на усещането за тежест в краката е комбинацията от Шуслерови соли №1 калциев флуорид, №4 калиев хлорид и №11 силицея. Тя подобрява състоянието на разширените вени и предотвратява усложненията от високите температури през лятото”, споделя своя опит д-р Маждракова.

И припомня основните съвети за хората, които страдат от разширени вени. Те трябва много да ходят. Когато си почиват, да вдигат краката на по-високо. Много ефикасни са и масажите, правени в обратната на лимфния поток посока.

Контрастните душове са добри за профилактика срещу отоци, но не и при разширени вени

„Вената е добре, проблем се получава при кръвосъсирването, може да се провокира тромб”, пояснява хомеопатът. При свои пациенти е виждала много сериозно влошаване на състоянието от рязката промяна в температурата на водата. Затова тя препоръчва тези процедури да се прилагат като превантивна мярка само от хора, които нямат разширени вени, по цял ден са в седнала позиция, не извършват достатъчно движения.

По отношение на естетичните проблеми, свързани с лятото, Шуслеровият терапевт много често използва силицея – под формата и на сол №11, и на монопрепарата Силицея D6. Тя е много ефикасна при суха кожа, суха коса. Действа ефективно и при различни настинки, особено когато са засегнати ушите или се касае за тежки ангини. Специалистът предупреждава хората с импланти или пейсмейкъри да внимават с приема й под формата на монопрепарат, защото, макар и в ниско разреждане, силицеята е известна с това, че помага за извеждането на чужди тела от тялото. И разказва куриозен случай, в който лекарството е помогнало на неин приятел. Докато е бил на море в Гърция, той стъпил върху морски таралеж и целият му крак е бил в бодлички. Давала му е Силицея в покачващи се разреждания и всички бодли паднали.

Слънцезащитен лосион само от природни средства

Д-р Маждракова не е почитателка на слънцезащитните кремове, предлагани в търговската мрежа. Особено тези с фактор 50 и нагоре, с които обикновено мажем децата. „Тук става въпрос за чисто химично въздействие върху кожата, а това е много вредно за нея”, обяснява тя. Поради тази причина от 2 години насам предпочита сама да приготвя лосион за защита от слънцето, съставен изцяло от природни продукти. За него използва масло от семена на малина, което има силен антиоксидантен ефект и не позволява изгаряне на кожата. Смесва го със същото количество масло от жожоба или с конопено масло. Добавя и цветна есенция от растението Мулла-Мулла, която предпазва от вредните лъчи на слънцето. „Като всичко естествено, този лосион трябва да се прилага често. Ако един стандартен слънцезащитен лосион се маже на всеки час, това масло трябва да се използва на всеки 30 мин. То едновременно действа и овлажняващо на кожата”, допълва д-р Маждракова.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.