iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тържествено се чества 3 март

3 март в Перник

134-тата годишнина от Освобождението на България се чества днес.

В Перник честването на националния празник на Република България 3-ти март започва в 11 часа с празнично шествие, което ще тръгне от площад "Св. Иван Рилски" и ще стигне до Двореца на културата.

Празникът ще продължи с тържествен ритуал по издигане на националния флаг и официалните слова на кмета на Община Перник Росица Янакиева и областния управител инж. Иво Петров.

В 11.30 часа ще започне празничния концерт за всички перничани и гости на града с участието на АНПТ “Граово” при Младежки дом – Мошино и гостите от КУД “Коло” – Буяновац, Сърбия.

В 12.30ч. с подкрепата на Община Перник ще започне фейсбук инициативата на Станислав Ананиев "Да се съберем на най-дългото пернишко хоро".

На 3 март (19 февруари стар стил) 1878 г. в Сан Стефано (днес квартал Йешилкьой, част от предградието Бакъркьой, разположено на 10 км. от историческия център на Истанбул) е подписан Санстефанският мирен договор  между Русия и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г.  Договорът предварителен (прелиминарен) и урежда неокончателно обособяването на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

Примирието е подписано преди това на 31 януари 1878 г. в Одрин. Първата точка в протокола по примирието гласи: „ България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от населението е българско. Нейните граници в никакъв случай не могат да бъдат по-малки от границите приети от Цариградската конференция. Тя ще плаща данък, ще има народно християнско правителство и местна милиция. Османската армия там повече не ще се намира.“ Останалите искания са за независимост на Румъния, Сърбия и Черна гора.

Преговорите и решенията на Санстефанския договор изострят силно отношенията между Русия и останалите Велики сили. Споровете помежду им намират временно решение през юли 1878 г. с Берлинския договор, който преразглежда условията, договорени в Сан Стефано.

Датата трети март е формализирана от парламента като дата за национален празник на България.

След като на Берлинския конгрес през юни-юли 1878 г. Великите сили ограничават териториите на българската държава, Санстефанска България се превръща в символ на националното единение и основен национален идеал на българите за години напред.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство.

Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението.

Десет години по-късно, през 1988, 3 март става официален празник.

През 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на парламента датата бе обявена за национален празник на страната.

 

Националният празник ще бъде отбелязан тържествено във всички градове в страната.

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на официалните церемонии в София, където  в 11.00 часа ще бъде издигнато националното знаме пред Паметника на Незнайния воин, а в 18.30 часа на площад „Народно събрание” ще има тържествена заря –проверка по случай 3 март.

Тържества по случай Националния празник  – 3 март ще има и на връх Шипка. Символичен домакин на тържествената церемония е община Казанлък. Там ще присъстват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.


iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.