iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учителки и шивачки стават почасови болногледачи на възрастни хора

Учителки и шивачки стават почасови болногледачи на възрастни хора 07_1469076260

„Така успяват да си докарат някой лев върху ниските заплати“, обясни собственичката на търновска фирма за социални грижи Мариета Харалампиева. Почасовите грижи за възрастни набират все по-голяма скорост у нас, като най-често до услугите на непознати прибягват хора, които живеят далеч от възрастните си родители. Срещу 250 лв. на месец те наемат човек, който прекарва по 2 часа в седмицата с пенсионера. „През това време

асистентът пере дрехите на възрастния,

извежда го на разходка, напазарува му и почиства дома“, обясни Харалампиева.

В случай че възрастният е тежко болен и на легло, сумата скача до 350 лв. За 4-часов асистент през седмицата сумите варират между 450 лв и 550 лв. Близките могат да наемат помощник и за час. За да напазарува храна от близкия магазин или да излезе на разходка с пенсионера асистентът получава 12,50 лв. „Асистентите преминават през кратко обучение, преди да започнат работа“, обясни още Харалампиева.

Услугата на

24-часова болногледачка все още е рядко желана

от роднините, главно заради високите цена на грижите. Между 1200 и 2000 лв. трябва да приготвят роднините, които искат асистентът да присъства денонощно в дома им.

„Сумата е равносилна на таксата в частен старчески дом, но съществената разлика е, че пенсионерът е в дома си, където ще се чувства по-комфортно“, обясняват от бранша. Съгласно Закона за социално подпомагане почасови услуги могат да предлагат само лицензирани фирми-доставчици. Дружествата, които предлагат асистенти, без да имат лиценз, са заплашени от глоба между 2500 и 10 000 лв. Частните лице, които предлагат помощ, обаче не подлежат на контрол от държавните институции, защото са договорки от частен характер.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.