iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Утре ще има заседание на Общинския съвет

Утре ще има заседание на Общинския съвет 09_1410938319

Утре, на 18-ти септември, от 9,30 часа в Двореца на културата ще заседава Пернишкия общински съвет. Председателят на ОбС Милан Мланов и неговите заместници Стойчо Василев и Десислав Аспарухов обявиха предстоящата сесия. Те очертаха по-важните въпроси, които ще се дискутират на заседанието.

През август са били постъпили в ОбС за разглеждане общо 70 докладни записки, като 38 от тях са включени за разглеждане на предстоящото заседание.

„Тъй като сесията се провежда по време на предизборна кампания, на председателския съвет решихме да включим в дневния ред тези въпроси, които не предполагат политически дебат, а касаят развитието на общината”- каза председателят Милан Миланов.

Въпреки уговорките на Миланов, че сесията няма да се политизира, един от въпросите, които предполагат такъв дебат вероятно ще бъде предложението за финансова помощ за волейболния отбор “Миньор”, на който наскоро почетен президент стана лидерът на АБВ – президента Георги Първанов.

“Много хора ще попитат защо точно волейболния отбор. Волейболът, заедно с ръгбито, останаха единствените спортове в Перник, чиито отбори участват в първенствата на Висшата лига. Затова , за да могат вашите момчета да играят, трябва да ги подпомогнем финансово”- обясни Миланов. В докладната записка е посочена сумата от 30 хил.лв. за подпомагане на отбора.

Един от спорните въпроси на сесията според Миланов ще бъде преразглеждане на решение на ОбС от миналата година, свързано с инвестиционно намерение на “Булгартрансгаз” да направи реконструкция на съществуващата газоразпределителна станция в Перник и монтиране на приемна камера на газопроводно отклонение, чрез която се прави очистване на газопровода. От фирмата искат да бъде коригирана сумата, която е поискана от местната власт за предоставяне на терен. Тя е почти двойно повече отколкото оценката на лицензирания оценител. В предложението е посочено от 121 760 000лв. тя да бъде намалена на 75 000лв.

“Газопреносната станция се намира до стадион Металург, вляво от “Кауфланд” в Изток. Газопроводът, който минава под подлеза в кв.Църква не е на “Булгартрансгаз”, а е газопровода на Стомана. Държавната фирма е основен преносител на газ и захранва цялата индустрия. С изграждането на това съоръжение ще се повиши работното налягане на газопровода, който подава газ към индустриалните потребители като ТЕЦ-а и фирма “Стомана”- обясни Миланов, който се е срещнал с шефа на фирмата Кирил Темелков. По думите му, тези съоръжения са обект на националната сигурност и няма как да се влияе на тяхното преместване.

Друг важен въпрос, който ще се обсъжда на предстоящата сесия е предложението за определяне размера на обезпеченията и очисленията, изисквани при депонирането на неопасни отпадъци. Делът на общината, с който тя участва във финансирането на депото за отпадъци да бъде признат за таксата, която държавата изисква от общината за рекултивирането на старото депо е същината на предложението, обясни Миланов.

Изготвянето на общ устройствен план на Перник също ще се обсъжда на сесията. Перник е сред 15-те общини в страната, които ще получат финансиране от Министерството на инвестиционното проектиране. За изготвянето на такъв общ устройствен план се говори отдавна. Общината също ще има дял във финансирането, който трябва да бъде заложен в бюджета за следващата година. Той е в размер на 164 хил.лв.

Много от въпросите, залегнали в дневния ред на заседанието са свързани с търгове за продажба на общински имоти, изработване на подробни устройствени планове и предоставяне на земеделски земи на бивши собственици.

Няколко са предложенията до президенството, свързани с опрощаване на задължения на майки, дали децата си на детска градина, като в същото време са ползвали майчинство. Ще се иска и нов овърдрафт за нуждите на общината, чрез който ще се гарантира наличието на финансови средства в края на годината и началото на следващата.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.