iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличаването на минималният доход може да доведе до увеличаването на сивия сектор и безработицата

Увеличаването на минималният доход може да доведе до увеличаването на сивия сектор и безработицата 09_1410869819

Ако минималния осигурителен доход /МОД/ бъде увеличен, това ще доведе до увеличаването на сивия сектор и безработицата в страната.

Това показват данните от изследване, проведено по поръчка на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, предаде репортер на БГНЕС.

Данните от проучването сочат, че около 35% от анкетираните работодатели смятат, че МОД е фактор, който намалява заетостта в отделните браншове. 34% са убедени, че прилагането на подобна мярка ще повиши безработицата в региона, където работят. За 39% промените в МОД ще увеличат сивия сектор.

"Както в браншови, така и в регионален план вдигането на МОД ще препятства заетостта", обобщи данните Васил Велев, председател на АИКБ.

Той обърна внимание, че има различни тълкувания на тези данни. Според някои фактът, че почти 2/3 от представителите на бизнеса на пръв поглед нямат проблем с вдигането на МОД е положително и това няма да създаде проблеми. В действителност ситуацията е коренно различна. 1/3 засегнати е много сериозен и голям резултат, предупреди Велев.

Източник: news.bgnes.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.