iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават с по два месеца на година възрастта за пенсиониране

Увеличават с по два месеца на година възрастта за пенсиониране 03_1427810513

Възрастта за пенсиониране плавно ще бъде увеличена с по 2 месеца на година и за мъжете, и за жените, казаха на пресконференция премиерът Бойко Борисов, социалния министър Ивайло Калфин и финансовия министър Владислав Горанов.

Възрастта за пенсиониране трябва да достигне 65 години и за мъжете, и за жените. До 2017 г. възрастта за мъжете ще нараства с 2 месеца, а след това с по 1 месец до 2020 година. При жените възрастта ще нараства с 2 месеца до 2030 г., а след 2027 година - с по 3 месеца.

До 2027 година и жените, и мъжете ще нараства с по 2 месеца на година, докато стане 40 години за мъжете и 37 години за жените. В момента жените се пенсионират на 60 години и 8 месеца и 35 години стаж, а мъжете на 63 години и 8 месеца и 38 години за жените. Ще има възможност за по-рано пенсиониране с 12 месеца по-рано от минималната възраст, но срещу намалена пенсия.

Служителите на МВР, ДАНС, Министерството на отбраната и охраната в затворите ще имат минимална възраст за пенсиониране. Тя ще бъде допълнително уточнена. В момента работещите в тези ведомства се пенсионират при стаж 27 години, от които минимум 18 години в съответната система.

Предвидените промени дават възможност за прехвърляне на средства от универсалните пенсионни фондове към НОИ и обратното. Всеки, който е роден след 31 декември 1959 г. ще може да прехвърли вноската си за втора пенсия от частен фонд към НОИ, но ако не му хареса, може да се върне обратно. Изборът ще може да се прави веднъж годишно. Младите българи, които тепърва започват работа, ще могат да избират между НОИ и частен фонд.

В следващите 12 години осигурителните вноски за фонд "Пенсии" ще бъдат увеличени с по 0.5% на година, а за фонд "Безработица" с 0.2%. За целия период нарастването на осигурителните вноски ще е с 4.5%. Няма да се увеличат с 2% осигуровките за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове от 2017 г.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.