iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В и К трябва да подмени за своя сметка частта от централния водопровод под площад “Кракра”

В и К трябва да подмени за своя сметка частта от централния водопровод под площад “Кракра” 04_1398839070

Бизнеспланът на Общинският съвет в гр. Перник беше приет, като той е за развитие на дейността на В и К през 2014 и 2015 г. Според общината В и К трябва да подмени за своя сметка частта от централния водопровод, която минава под площад “Кракра”.

Мярката е наложителна, тъй като в центъра предстои реконструкция по проекта “Зелена и достъпна градска среда” и по силата на едно от условията в договора 5 години площадът не трябва да бъде пипан, камо ли да се допусне разкопаване заради авария на амортизираните древни тръби.

Съветниците добавиха в бизнес плана на ВиК и 21 предложения на кметовете на населени места в община Перник, като включиха и още два обекта в с. Рударци – заснемане на съществуващия водопровод в махала “Кало” на стойност 15 000 лв. и изготвяне на технически проект за водоснабдяването на кв. “Ехо” за 8 000 лв. Така общата сума, която ще се инвестира през 2014-та и 2015 г. във водна инфраструктура в областта възлиза на 408 800 лв.

Според председателя на ОбС Милан Миланов 300 000 лв., колкото ще бъдат нужни за подмяната на водопровода под площада, винаги могат да бъдат намерени при добро желание от В и К. За фирма, която има да си събира 11 млн. лева, тези пари не са нищо, твърди той.

Зам.-председателят на ОбС Стойчо Василев пък смята, че подмяната на тръбите ще струва 100 000 лв. и тази цена водният шеф Камен Каменов трябва да защити пред ДКЕВР без да завишава цената на водата. Областният управител трябва да съдейства за това, включително да бъдат заложени всички предложения на ОбС в бизнес плана на В и К, подчерта той.

На предишна сесия управителят на В и К инж. Камен Каменов бе категоричен, че водното дружество няма пари за подмяна на тръбите под площада. По груби сметки за това щели да бъдат нужни 600 000 лв. и нещата нямало как да станат без да скочи цената на водата, обяви той. В отговор съветниците го “шамаросаха” като не му гласуваха искания заем от 3 000 000 лв. Не че имаше някакъв ефект от това, тъй като мажоритарният дял на държавата във В и К е 51% и кредитът може да бъде изтеглен и без да бъде гласуван от ОбС.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.