iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

В Перник ще дават ваучери на пенсионери, които няма да получат великденски надбавки

В Перник ще дават ваучери на пенсионери, които няма да получат великденски надбавки 04_1459666552

Община Перник подкрепя инициативата под патронажа на омбудсмана Мая Манолова „Великден за всеки“. Тя представи програмата пред УС на сдружението на общините, което заседава в Перник.

Идеята на кампанията е да се наберат средства, с които да се закупят ваучери за храна, всеки от които на стойност 20 лева. С тях притежателите им ще могат да пазаруват в магазините, които са част от веригите BILLA, LIDL, METRO, КAUFLAND.

Ваучерите ще бъдат раздадени по предварително уточнени поименни списъци, предоставени ни от пенсионерските клубове в страната. С тях ще бъдат подпомогнати онези пенсионери, чиято пенсия е малко над минимума от 300 лева и по тази причина няма да получат надбавка от 40 лева, която правителството отпуска за празника.

Омбудсманът призова кметовете по селата да не връчват съобщенията на арбитражните съдилища, тъй като по закон не са длъжни да бъдат куриери на такива частни институции. По време на заседание Манолова съобщи още, че се подготвя пакет от законопроекти за регулиране на арбитражните съдилища.

По думите й арбитражните съдилища са най-новият вид рекет, чрез който монополните дружества и колекторските фирми малтретират гражданите. Тези съдилища не се подчиняват на никакви правила и регламенти. Те ce cъздaвaт oт ĸoлeĸтopcĸи фиpми и са бeдcтвиe зa бългapcĸитe гpaждaни, зaщoтo peшeниeтo нa Apбитpaжния cъд нe пoдлeжи нa oбжaлвaнe , a e oĸoнчaтeлнo.

Готвените от екипа на омбудсмана законодателни промени ще направят точен регламент на това кой може да създава такива арбитражни съдилища, по какви правила ще работят и най-важното- да бъдат изключени потребителските спорове от предмета им на дейност.

Манолова посочи конкретни примери от жалби на граждани, чиито задължения, минавайки през арбитражен съд от 3 000лв. набъбват до 21 хил.лв.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

30-Март-2016

31-Март-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.