iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Радомир имаше празник

В Радомир имаше празник 09_1443444503

Отбелязаха 97-годишнината от Войнишкото въстание и обявяването на Радомирската република с изложба и поднасяне на цветя на паметника на Райко Даскалов и на паметната плоча на железопътната гара в Радомир.

Изложбата „Въоръжение и снаряжение“ от фонда на РИМ Перник гостува на Общинския исторически музей в Радомир в изложбена зала „Войнишко въстание“. Тя бе официално представена днес. Колекцията покрива широки хронологични граници – от праисторията до наши дни. Експозицията включва едни от най-добре запазените експонати нападателно и защитно въоръжение, съхранявани във фондовете на РИМ Перник. Представени са мечове, върхове на копия и стрели, брадви, топчета за прашка, боздугани и др. Могат да се видят и различни модели хладно и огнестрелно оръжие.

Сред гостите на изложбата бяха изпълняващият длъжността кмет на Община Радомир Любка Димитрова, зам.-кметът Димитър Димитров, председателят на Общинския съвет Красимир Борисов, представители на политически партии, кандидати за кметове, директори на училища, учители, ученици и граждани.

След откриването на изложбата шествие тръгна към паметника на Райко Даскалов, който е бил главнокомандващ на обявената на 27 септември 1918 г. Радомирска република. Най-отпред вървяха учениците от клуб „Историк“ към ТПГ „Н. Й. Вапцаров“ с техния ръководител Юлиян Ситарски. Младежите носеха знамената на България, Радомир и Европейския съюз. Всички поднесоха цветя и венци пред паметника на Райко Даскалов и пред паметната плоча на железопътната гара.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.