iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В трънско село предлагат закваска за кисело мляко на прах

В трънско село предлагат закваска за кисело мляко на прах 07_1405924365

Музеят на киселото мляко в трънското село Студен Извор вече предлага уникална жива закваска за кисело мляко. Тя се продава на туристите в сух вариант и с нея могат да бъдат заквасени 5 литра мляко. След това заквасеното мляко се оставя да се подкваси. Това обяснява уредникът на музея в селото.

Трънското село Студен извор, където е роден откривателя на млечнокиселата бактерия „бацилус булгарикус“ д-р Стамен Григоров се оживява през уикендите. Туристи от различни краища на страната идват да разгледат музеят на киселото мляко и родната къща на учения. В музея една зала е отредена на фотоси и документи на откритията на д-р Григоров. В приземния етаж е подредена традиционна уредба на българска къща от началото на миналия век, а в отделна зала се продава оригинално кисело мляко и закваска.

На площадчето пред музея местните са подредили подквасено мляко в гърнета, баници, сладка от рози, вишни, череши- все произведени от градините в селото. Само 7 са постоянните жители на Студен извор, през лятото то оживява и нараства на около 50-тина. Момичета в народни носии предлагаха на гостите да опитат от богатството на трапезата.
Домът, в който е роден големият български учен, е само на 50-тина метра от музея в началото на селото и е построен през 1876 година. Д-р Григоров не е оставил поколение. Негови родственици обаче създали фондация „Д-р Стамен Григоров“, която популяризира достиженията на българския учен и организира ежегодно прояви в негова чест.

Д-р Стамен Григоров е открил през 1905 г. пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя била наречена по-късно „лактобацилус булгарикус Григоров“. През последните десетилетия обаче фамилията на откривателя отпаднала от официалното наименование.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.