iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат екотаксата за автомобили на възраст над 5 години

Вдигат екотаксата за автомобили на възраст над 5 години 04_1460010313

Екотаксата за автомобили на възраст над 5 г. се увеличава с 3%, като това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, след като в сряда правителството прие нова наредба за продуктовите такси. Досега за колите от 5 до 10 г. тя бе 253 лв., от есента става 260 лв., а за тези над 10 години се вдига от 267 на 275 лв.

Новите коли пък ще плащат с 5 на сто по-малко за продуктова такса. Досега на година се броят 146 лв., новата тарифа е 138 лв. Колите до 5 г. ще плащат 194 лв. при 200 лв. сега.

Таксата за електроавгомобили е 102 лв., при нея намалението е с 30% и е най-голямото, за да бъде насърчено купуването им. За хибридните коли намалението е 15 на сто.

Мотивът за поскъпването на екотаксата за старите коли и поевтиняването ѝ за новите е да се стимулира обновяването на автомобилите. У нас има 3,9 млн. коли, голям процент от тях са стари, на възраст над 10 години, каза Василева и допълни, че средната им възраст у нас е около 16 г. Промените в тарифите са съобразени и с възможностите на хората, те не генерират сериозни тежести, които гражданите не могат да си позволят, каза още тя.

От 2011 до 2015 г. потреблението на найлонови торбички е намаляло с 50%, каза още Василева. България е водеща в мерките срещу замърсяването с найлонови пликове и опитът ѝ е бил взет предвид при писането на евродирективата, каза още екоминистърката.

Допитване сред българите е показало, че 37% от хората се въздържат да ползват торбички за еднократна употреба и предпочитат тези за многократна употреба. Така, че последователната политика има ефект, заяви тя.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.