iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вегани призовават да пощадим агнетата

Вегани призовават да пощадим агнетата 05_1430806585

Вегани призовават за милост към агнетата дни преди Гергьовден, защото на големия християнски празник българите и най-вече именниците, носещи името Георги и производните му, традиционно похапват агнешко.

Българското вегетарианско общество обаче обяви, че кървавите курбани, с които се отбелязва Гергьовден, безспорно не го правят християнски, а в 21 век не са и етични. Те разпространиха постер във фейсбук с мотото „Милост искам, а не жертва”.

Веганите твърдят, че коленето на агнета е езическа и старозаветна традиция, която би трябвало да е напълно отживяла след Христовата повеля: “Милост искам, а не жертва.” (Матей 9:13, 12:7) „Да осъзнаем една традиция като отживелица е будност! А се иска смелост да се приложи промяна”, твърдят защитниците на животните.

По този повод във ФБ се разгаря гореща полемика. Поддръжниците на месоядството обясняват, че част от хората са устроени да приемат месо, като се позовават на съвременни изследвания, според които човешките гени са променени. „И моля ви, не забравяйте, че и Земята е жив организъм и в основата на веганската доктрина стои защита на природата, не само на животните. Не съм видял истински веган у нас за сега”, пише един от защитниците на тезата за месоядство.

Горещи привърженици на вегетарианството обаче опонират, че „хората не са устроени да се хранят с месо, а са настроени да го правят в хедонистичната си нагласа към храната, което се оказва пагубно за огромни групи от тях, които така и не успяват да видят месото като причина за болестите и страданията си”.

Освен това всички “изследвания” в подкрепа на месото като “незаменима храна”, се цели поддържането на безогледните печалби от месопроизводството и свързаните с него печалби на фармацевтичната индустрия, мотивират се веганите. Когато се прави сравнение за бодрост и свежест, обикновено се казва “свеж като репичка”, “като морков”, “като маруля”, “като краставица” и др. зеленчуци, но “мазен като кюфте”, “като пача” и други месни “незаменимости”, оборват противниците си те и твърдят, че 50 и 60-годишните вегани са несравнимо по-свежи, по-здрави, по-активни физически, със съхранени мисловни функции и не на последно място по-добре миришещи, в сравнение с хората в тази по-късна възраст, които ядат месо.

Жалкото е, че повечето хора под празник разбират ядене – смисълът не е това , но папането им доставя удоволствие, посочва друга участничка в горещия дебат.

Всеки вас, уважаеми читатели ще открие истината за себе си. Важното е да мислим.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.