iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вихрен не мирясва срещу непочистените от сняг улици - протест ще има

Перник - непочистени от сняг улици

Митинг-протест срещу непочистените и заледени улици и пътища в Перник ще има! Датата е отложена за 10 Февруари 2012 г. от 16:00 ч. пред сградата на Община Перник!

Това съобщава чрез Фейсбук и сайта си perunik.com Вихрен Матев.

Първоначално протестът беше насрочен за понеделник - 6 януари от 16 до 19 часа пред срадата на общината. Провеждането му не беше позволено от кмета Росица Янакиева с формалния повод, че в уведомлението за публичната проява не е посочен организатор.

Обяснението на Вихрен: " ... митингът, планиран първоначално за днес (06.02.2012 г.) се ЗАБРАНЯВА в последния момент от кмета Янакиева в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите! В чл. 12 ал. 3 на същия е записано, че Кметът има право да забрани провеждането на митинг, като забраната се налага с мотивиран писмен акт в срок от 24 часа от уведомяването. Янакиева уведоми за наложената от нея забрана едва днес по обяд, или цели 44 часа по-късно от определеният в закона краен срок."

"При тази зимна обстановка на тотално непочистени улици е необходимо да се криминализира бездействието на лицата и институциите, които отговарят за снегопочистването на Перник! Непочистването на града от сняг е предпоставка не просто за ПТП; Това е опит предумишлено убийство на цял един град! Такава зловеща пътна обстановка трудно може да се постигне освен чрез безотговорността, лакомията и непукизма на тези, които ни управляват!" - пише на страницата във Фейсбук, където са обявени целите на митинга.

Митингът-протест срещу непочистените и заледени улици и пътища в Перник набира сила във Фейсбук.

Организаторите призовават всички граждани на Перник да се включат в провеждането на митинга в петък. Протеста на гражданите ще бъде изразен чрез лозунги, скандирания и носене на агитационни материали.

По време на протеста всеки присъстващ ще постави по една снежна топка пред входа на общината като символ на затрудненията, които общината създава на гражданите заради непочистените улици и пътища.

В петък Вихрен Матев е имал среща със заместник кмета по сигурността Станислав Владимиров. Матев е посочил като основна грешка липсата на комуникация между общината и гражданите по проблемите със снегопочистването. „Снегът не е почистен и това е видимо, но гражданите трябва да знаят какво се случва и кой е виновен за това“, е казал Матев.

Днес рано сутринта, по инициатива на зам. кмета по сигурността на община Перник Станислав Владимиров, е извършена инспекция на снегопочистването в Перник. В проверката е поканен да участва и Вихрен Матев. Ето какво споделя той:

Обиколихме възлови улици и пътища в целия град. Основните пътни артерии са проходими при зимни условия. На някои места има сериозни навявания от сняг. По думите на Владимиров - пари за почистване на малките странични улички няма! Почистването им можело да стане само ако се увеличи сметката, която гражданите да плащат за тях.

За почти 2 часа обикаляне, обаче, срещнахме само 2 опесъчителя, които не опесъчаваха, а се движеха празни. Вторият от тях освен това бе вдигнал високо греблото си, въпреки че се движеше с включена светлина за специален режим на движение! Това може да видите с очите си в края на видеоматериала, който ви предлагаме!

Всъщност - за цялото време на инспекцията не можахме да видим специален автомобил, който действително да се занимава с дейност по снегопочистване и обработка на пътя! Въпреки, че по телефона от фирмата ни уверяваха постоянно за това!

Оценката на Владимиров за днешното състояние на улиците в града ни е Добър (4). Каквото и да изначава за него това - гражданите на Перник трябва да дадат истинската оценка на почистването на града си от сняг!

Освен комуникация с гражданите са нужни и пари, и отговорност на всички нива, в това чило и от гражданите, собствениците на магазини и фирми. Очакваме конкретните предложения на Вихрен Матев какви са полезните ходове в снежната ситуация, които са в полза на местната общност.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.