iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вносните агнета трябва да имат етикет

Вносните агнета трябва да имат етикет 03_1458799200

Внесените агнета от Румъния и други страни трябва да се продават в търговската мрежа на страната с етикет, на който ясно е обозначен техният произход, казват фермери от Родопите.

Фермерите от Кърджалийско не подкрепят обявените стачни действия на 24 март. Те се обявяват за конструктивен диалог с управляващите за изход от кризата в млечния сектор. Около това са се обединили участниците в Областния експертен съвет по животновъдство.

Животновъдите настояват за завишен контрол на млякото и реална цена. Също така искат продажбата на мляко и месо да се извършва срещу издаден документ, а субсидиите за предадено количество мляко да бъдат обвързани с неговото качество и да се изплащат на лица със сключен договор с млекопреработвател. На проведеното преди дни заседание на Областния експертен съвет по животновъдство участниците са коментирали, че процедурата по издаване на документ за БДС е много тежка и изисква външен оценител. А в България има само 4 външни оценители. Затова животновъдите предлагат да отпадне изискването за външни оценители и тези функции се прехвърлят на БАБХ. Според тях в област Кърджали трябва да има лаборатория за изследване на болести по животните тъй като Източните Родопи са вторият регион в страната по брой отглеждани говеда.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.