iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вода била подпокала къщите в кв. Рудничар

Вода била подпокала къщите в кв. Рудничар

Свлачището в квартал Рудничар, което погълна три къщи не било от незаконните мини. Това заяви зам. министъра Жечо Станков, позовавайки се на анализ на експерти от Министерството на енергетиката. Според геоложкия анализ причината за бедственото положение в пернишкия квартал е било голямо наслагване на вода.

"Това по никакъв начин не означава, че Министерството на енергетиката се опитва да прехвърли към някой отговорността, напротив. В земните недра, предвид зимните месеци и пролетните месеци има голямо наслагване и на вода, трябва да се установи първичният източник, ако има такъв, и тази вода да бъде обхваната", каза Станков.

Междувременно зам.министърът отново подчерта, че ще предложи промени в закона, които предвиждат инкриминирането на нелегалния въгледобив, като нарушителите ще търпят санкции и затвор.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че ситуацията в пернишкия квартал е сериозна и зейналата пукнатина продължава да се увеличава. Предвижда се свлачището да бъде укрепено с 683 000 лева, като средствата ще бъдат пренасочени от проекта за рекултивация на "Мини Перник", каза Лукарски.

Относно незаконният добив на въглища в кв. Рудничар, министър Лукарски каза, че добивът в "Мини Перник" е спрян от 1956 година специално в този участък и в тази галерия, където се е получило свлачище. А нелегалните миньори копаели отгоре, на повърхността, директно през земната кора.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.