iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Водата ще поскъпва

Водата ще поскъпва 02_1455452665

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подготвя поскъпване на водата, като в момента секторният регулатор вече е одобрил повечето от бизнес плановете на ВиК дружествата за 2016-а, като сред десетките страници изчисления и показатели за качество е записано и планираното поскъпване на цената на услугата.

Поскъпването заплашва цяла България, включително и Перник. Пернишкото ВиК иска кубикът да стане 1.15 лв., вместо досегашните 1.10 лева.

КЕВР е одобрила повечето бизнес планове, но това съвсем не означава, че тя автоматично е приела ценовите разчети. Тарифите ще са тема на бъдещи заседания, а преди това ще има и обществени обсъждания. Едва ли някой се съмнява обаче, че цената на водата ще върви нагоре. Кабинетът вече прие наредбите за регулиране на качеството и за цените на ВиК услугите, които ще влязат в сила от 1 януари 2017-а. Те са част от плана за провеждане на водната реформа у нас, без която няма да можем да усвояваме средства от оперативната програма „Околна среда“. Според тях, за да могат да поддържат активите си – водопроводи, канализация, пречиствателни станции и т.н., операторите трябва да преоценят тяхната стойност. А това, смята председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов, ще е основната причина за увеличението на цената на предлаганата услуга. Изградените нови съоръжения в последно време, увеличението на минималната работна заплата и цената на тока са другите фактори, които ще повлияят на поскъпването.

Във всяка област занапред ще има само една цена на водата, тъй като реформата предвижда и само един оператор. Но се предлагат няколко начина за ценообразуване, като от ВиК оператора ще зависи кой да избере и кои компоненти да включи. Целта е с новата тарифа да се формират приходи, които не само да покриват разходите, а и да остават средства за поддържане на мрежата и инвестиции в нея.

Дали поскъпването ще е шоково или плавно в период от пет години, думата ще има Комисията за енергийно и водно регулиране. По-вероятно е тя да предпочете плавно увеличение – с по няколко стотинки за всяка година. Индикация за това даде и шефът на КЕВР Иван Иванов, заявявайки неведнъж, че със своите решения регулаторът няма да допусне шоково увеличение на цената на водата.

Каква вода ще пием?

Показателите за качеството на ВиК услугите намаляват драстично и вместо заложените сега около 70 показателя се предвижда от догодина те да са петнадесет. Ще останат ключовите – ниво на покритие с водоснабдителни услуги, качество на питейната вода, непрекъснатост на водоснабдяването, загуби, аварии, покритие с канализационни услуги и т.н. В някои области има по-малко загуби в мрежата от други и затова е взето решение да се въведат индивидуални нива за всеки отделен оператор.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.