iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Военните и полицаите ще протестират срещу пенсионната реформа

Военните и полицаите ще протестират срещу пенсионната реформа 05_1433090008

Служители на Министерствата на вътрешните работи и на отбраната се подготвят за национален протест. Те не са съгласни с пенсионната реформа у нас.

Това съобщи във Варна Златко Кузманов, заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, цитиран от БНР. Според него пенсионната реформа не отговаря на реалностите и в двете ведомства.

По закон в МВР и МО нямат право на стачки и затова използват тази форма на синдикална дейност.
Протестът ще се състои на 12 и 13 юни,.

Пенсионната реформа в сектор "Сигурност" предвижда минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца, Предстои диференциация на минималната възраст в сектора, в зависимост от длъжностите.

Минималната възраст за работниците в сектора ще расте плавно до 55 години.

Ние не сме против идеята да се въведе минимална възраст, тъй като това очевидно е наложително. Проблемът е, че тази възраст се въведе изведнъж и с голяма амплитуда. При нас промяната вече надхвърля 16 години за последните 7-8. При нас мъжете и жените отдавна са изравнени като възраст за пенсиониране, каза Кузманов.

Според него по-плавно трябва да е това увеличение и да е съобразено с реалностите в МВР. По думите му ведомството не е подготвено за служители на 55 години. Няма дейности, които могат да се извършват от такива служители в такова функционално състояние. Те ще бъдат излишни като служители, обясни Кузманов.

В морската ни столица се проведе 6-ата благотворителна кампания за набиране на средства за децата и семействата на загинали или инвалидизирани служители от структурите на МВР, Министерството на правосъдието и Министерството на отбраната. Патрон на кампанията е Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Източник: dnes.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.