iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече домакинства плащат сметките си онлайн

Все повече домакинства плащат сметките си онлайн 11_1417091423

Всяко двадесето домакинство или 250 000 домакинства плащат сметките си онлайн, сочат данните на най-големия сайт за плащания през мрежата у нас.

Годишно мераклиите да плащат, ползвайки новите технологии, се увеличава с около 40 000.

Между 31 и 45 години е възрастовата група

която използва най-често плащания онлайн. Повечето от тях са с висше или средно образование, със средни доходи. Повече са хората, ползващи въпросната услуга, в големите градове. Начело са София и Варна, но като дял от жителите много активни са също Плевен и Русе. Превес имат мъжете, като съотношението спрямо нежния пол е 60% на 40%.

Според изпълнителния директор на ePay.bg Георги Маринов в сайта преобладават регистрациите на физически лица, като в някои домакинства има повече от една. „Много от клиентите са млади хора, които купуват електронни игри”, поясни той. По думите му особено

популярни са онлайн покупките на парфюми и цветя

както и на автомобилни гуми. От областта на електрониката най-често се пазаруват консумативи, като например тонери за принтери, кабели и понякога лаптопи, ако са с много голяма отстъпка. Вече има регистрирани и няколко покупки на имоти онлайн.

През 2009 г. е отчетен рекорден брой транзакции, когато за по-малко от час са продадени 2265 билета за концерта на Мадона в България за над 1,062 млн. лв.

Много онлайн преводи правят към родината и българите от чужбина. По този начин те внасят данъците за свои имоти у нас или плащат комуналните сметки на близките си, останали в България. Според мениджърите на сайта има доста ползватели чужденци, главно руснаци и британци, които оперират през английската му версия.

Първото плащане през нета

е направено у нас преди 15 години

С него е бил купен диск на групата ФСБ. Първото издължаване на комунална сметка през мрежата в България датира от 2000 г. В началото в сайта за онлайн плащания преобладават нашенци на възраст от 28 до 33 години.

В момента 90 на сто от комуналните дружества са направили възможно плащане на задълженията към тях онлайн, а 111 общини вече приемат преводи през мрежата. Хората най-често плащат онлайн в работно време между 9,00 и 12,00 часа, сочат още наблюденията на сайта.

Тези транзакции обикновено са по 20 - 25 хиляди на ден, а в почивни дни броят им пада до 5 - 10 хиляди.

От сайта съветват всяко плащане да става с еднократен код. Вече може да се ползва и безплатен вариант, валиден за 30 секунди. Той се активира от личния профил на всеки клиент, като има защита със стандартизирани криптографски средства, съвместима и удобна за защитен достъп и за външни приложения като Google, Gmail, Dropbox и Amazon.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.