iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече хора си купуват стаж, за да се пенсионират

Все повече хора си купуват стаж, за да се пенсионират 01_1422002382

Увеличават се хората, които си купуват стаж, за да се пенсионират въпреки замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране през миналата година.

За първите девет месеца на м.г. 2542 души са получили пенсия за първи път благодарение на това, че са си купили до 5 г. недостигащ им стаж. Спрямо 2013 г. те са се увеличили с 241 души.

Недостигащият стаж също се е увеличил - на 21.6 месеца при 21.1 месеца година по-рано. Това показват данни на НОИ. Тук се включват и хората, които са си платили и получили право на пенсия в края на 2013 г., но им е отпусната пенсия през 2014 г., обясниха от НОИ.

През 2011 г. бе премахната възможността стажът да се плаща разсрочено и броят на хората, които откупуват години, рязко намаля. В момента българите, които имат необходимата възраст, но им липсват до 5 г. трудов стаж, могат да си ги купят само накуп при пенсионирането. За това трябва да платят по 74.74 лв. за всеки недостигащ месец - това е процентът за фонд пенсии (17.8%) върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се - 420 лв.

Хората с висше образование пък могат да си купят годините на следването, но не повече от 5, по всяко време. Експертите съветват да го направят по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, тоест ще им излиза все по-скъпо.

За деветте месеца на 2014 г. НОИ е получил малко над 10 млн. лв. приходи от осигурителни вноски за недостигащ стаж. За сравнение през първите девет месеца на 2013 г. сумата е била малко над 7.8 млн. лв. при един и същ осигурителен доход.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.