iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече хора смятат, че вредите от данък "вредни храни" ще са повече от ползите

Все повече хора смятат, че вредите от данък "вредни храни" ще са повече от ползите 02_1455604787

Увеличават се хората, които смятат, че вредите от данък "вредни храни" ще са повече от ползите. Това сочи национално представително проучване на агенция TNS от този месец. 68% от анкетираните смятат, че данъкът ще донесе повече негативни последици. През ноември м.г., когато здравният министър Петър Москов обяви идеята да се обложат допълнително храните с трансмазнини, сол, захар и кофеин, агенцията е направила подобно проучване и тогава 57 на сто от хората са казали, че данъкът ще има негативни последици, т.е. противниците на идеята са нараснали с 11 на сто.

65% от пълнолетните българи не одобряват въвеждането на нов данък върху храни и напитки с определено съдържание на захар, сол и мазнини. 83% от смятат, че такъв тип данък ще засегне основно хората с най-ниски доходи.75% вярват, че евентуалното въвеждане на такъв данък ще се отрази негативно на техните разходи. 68% смятат, че въвеждането на данъка няма да подобри хранителните навици, а ще ощети хората.

Едва 18% от запитаните са на мнение, че като цяло е справедливо да има такъв вид данък. Близо половината не са съгласни, че водещите нездравословен начин на живот трябва да плащат по-високи данъци, защото после ще очакват адекватно лечение от здравната система. Само около 1/3 вярват, че целта на данъка всъщност не е да се събират пари в бюджета, а да се възпитат по-добри хранителни навици у българите.

Срещу данъка се обявиха и министрите на финансите, земеделието, труда и на икономиката. Налогът не е включен в бюджета за тази година.

РЕЙТИНГ

Доверието към самата здравна система е много ниско, липсва усещането, че тя се развива към по-добро. Половината от българите смятат, че здравеопазването в България през последната година се влошава, а повече от 1/3 твърдят, че няма промяна.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.