iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Всеки четвърти тийнейджър на 16 години у нас е пробвал наркотици

Всеки четвърти тийнейджър на 16 години у нас е пробвал наркотици 09_1474516219

Това сочи доклад на Европейски училищен изследователски проект за алкохол и наркотици, представен вчера от наши специалисти. Изследването е извършено през 2015 г. в 35 европейски държави сред 96 043 ученици, които са родени през 1999 г. Двете национални институции, които си партнират в провеждането на проучването у нас, са Националният център по обществено здраве и анализи и Националният център по наркомании (чрез Националния фокусен център за наркотици и наркомании). Според проекта употребата на наркотични вещества в европейските страни остава висока. Една от държавите, в които младите хора често посягат към тях, е именно България.

Първото място сред тежките случаи на пациенти в токсикологията на "Пирогов" е било вследствие на употребата на марихуана, съобщи Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомании. Това означава, че една цигара с марихуана не е толкова безвредна, колкото се представя, изтъкна той. Ако през 1999 година едва 12% от тийнейджърите са признали, че са пробвали марихуана, то през изминалата 2015 година процентът е скочил на 27. В същото време средно 16% от учениците в Европа съобщават за употребата на канабис поне веднъж в живота си. Трима от всеки десет считат, че канабисът е леснодостъпен. Да си доставиш другите незаконни наркотици също не е особено трудно: екстази (12%), кокаин (11%), амфетамин (9%), метамфетамин (7%) и крек (8%).

През последните години се забелязва и бум на употребата на стимуланти, отчете още Момчил Василев. Следвайки общата тенденция на нарастване на разпространението на наркотици в повечето страни в периода между 1995 и 2003 г., употребата до голяма степен остава стабилна от 2003 година насам. Въпреки това обаче, взимането на дрога остава на високи нива, като в 10 страни, една от които е България, стойностите са по -високи от 25%.

В повечето държави, включени в проучването, 4% от анкетираните признават, че поне веднъж са опитвали нови психоактивни вещества. 3% пък са заявили, че са ги взимали през последната седмица. Като цяло

се наблюдава спад в употребата на алкохол и цигари

отчитат специалистите. Епизодичното т.нар. ексесивно пиене (пет и повече питиета едно след друго при един случай) в Европа обаче продължава да е сериозен проблем. Висок е и процентът на младежите, които са опитвали алкохол поне веднъж в живота си - около 86%, като разликата между момчета и момичета е около 3% (през 2015 г. 88% от момчетата и 85% от момичетата посочват, че са опитали алкохол поне веднъж в живота си). През последните 30 дни поне веднъж са пили алкохол 59% от българските ученици (60% от момчетата и 57% от момичетата), като всеки от употребяващите е обърнал поне по едно питие средно седем пъти през последния месец, при 5,4 среден брой за Европа. Най-често са пили алкохол 16-годишните от Лихтенщайн (9 пъти) и Кипър (8 пъти), а най-рядко - 16-годишните от Швеция, Естония, Исландия, Норвегия и Финландия (3 пъти). Близо 90% от 16-годишните българи признават, че са пробвали някакъв вид спиртни напитки. "Българските деца не пият много, но пият често", коментира и психологът Анина Чилева от Националния център по обществено здраве и анализи. Нашите тийнейджъри признават и че

лесно могат да се сдобият със спиртни питиета

като това е мнението на 88% от учениците. Приблизително всеки трети ученик - 35%, съобщават за епизодично пиене през последния месец. За съжаление в нашата страна се запазва тенденцията от 2007 година насам, като пет и повече питиета при един случай поне веднъж в последния месец са пили 46% от българските тийнейджъри. Най-големи са стойностите за Дания - 56%, следвана от Австрия - 53%. Над три четвърти от анкетираните (78%) съобщават сравнително лесен достъп до алкохол. Това е и мнението на 88% от българските ученици.

България е сред малкото страни, в които момичетата пушат повече от момчетата. Въпреки строгите правила, свързани с тютюневите изделия в повечето страни, в Европа над 60 на сто от подрастващите продължават да посочват сравнително лесен достъп до тях. Страната

ни е на първо място сред 35 европейски държави по пушене

сред 16-годишните. 55% от младите хора у нас са пушили поне веднъж в живота, като това са 60% от момичетата и 51% от момчетата. Ежедневните пушачи у нас, които пушат поне по 1 цигара на ден, пък са 25%, при стойност от 13% средно за всички европейски страни, участвали в изследването.

Дялът на учениците, които са започнали ежедневно пушене в ранна възраст (преди 13 г.), е намалял през тези 20 години средно от 10% до 4%, като в нашата страна е намалял от 9% до 7%. Ежедневното пушене, включително ранното начало на тази практика, продължава да бъде по-разпространено сред момчетата, но разликата между половете като цяло е намаляла през 20-годишния период, сочи изследването. Въпреки строгите правила, свързани с тютюневите изделия, в повечето страни в Европа над 60% от подрастващите продължават да посочват сравнително лесен достъп до тях.

Тийнейджърите ни между 15-16 години са на водещо място в Европа и по опитване на анаболни стероиди. "Това означава, че поне веднъж в живота си са взимали опасните вещества, а не че всичките ги употребяват редовно", обясни Анина Чилева. 4% от анкетираните българчета са посочили, че са взимали поне веднъж анаболи. На второ място са тийнейджърите в Кипър, Чехия и Полша с 3%. По-голямата част от българските деца, опитали анаболи, са момчета - 7%, като делът на момичетата е 2%.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.