iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат 3 нови пътни знака

Въвеждат 3 нови пътни знака 02_1423126360

Ще въвеждат 3 нови пътни знака. Това стана след като правителството прие Правилник за прилагане на Закона за движение по пътищата, който ги въвежда.

Промените са на министерството на регионалното развитие.

Знак Е24 дава информация за място или

пътен участък,

който се

контролира с

камери

В правилника е записано: знакът указва, че се осъществява контрол по спазване на правилата за движение чрез стационарни или нестационарни автоматизирани технически средства и системи.

Другите 2 знака - Д7а и Д8а, показват началото на скоростен път и края му. Скоростният път е с поне две ленти в една посока и площадки за принудително спиране, но без аварийна лента, по него може да се кара с до 120 км в час. Знаците са оцветени в зелено (виж горе), защото са близнаци на знака, указващ автомобилен път, но той е в синьо.

Светофарите на кръстовищата с интензивно движение да бъдат задължително с устройство за отчитане на времето на червения и зеления сигнал с обратно броене на секундите.

Зелената светлина на светофара пък задължително да бъде придружавана от звуков сигнал за улеснение на незрящите пешеходци, разпорежда още правилникът. Срокът за въвеждането му обаче е чак от 1 май 2020 г. Всички пътни знаци от

май 2016 г. ще са светлоотразяващи

Някои от тях, които се поставят в участъци с концентрация на произшествия, могат да имат допълнителен контур или основа с жълто-зелен флуоресцентен светлоотразителен фон.

С оранжев цвят пък трябва да бъде оцветена пътната маркировка, която сигнализира за временна организация на движението. Линията за очертаване на края на пътното платно вече трябва да бъде непрекъсната. Това се прави, за да се осигурят по-безопасни условия на движение при намалена видимост. Променя се и знакът за допустимите максимални скорости в България. Той събира в едно пределните скорости - в населени места, на автомобилен път и на магистрала. Това се прави най-вече заради чужденците.

Постановлението, което кабинетът прие вчера, е с 3 -месечен отлагателен срок, за да може промените да бъдат отразени във въпросите за изпитни тестове при обучението за шофьорска книжка.

Светофарите на натоварените кръстовища задължително ще са с таймер за време.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.