iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат нова такса в сметките за ток

Въвеждат нова такса в сметките за ток 07_1406008492

След увеличението на тока може да се получат по-високи фактури. Това е защото се въвежда нова такса за небаланс в електропотреблението.

Абсолютно безумие очаква българските граждани и малките фирми със следващите сметки за ток, които ще получат. От началото на месец юли е влязло решение на държавния енергиен регулатор, според което ние сами ще поемаме “дисбалансите по преносната мрежа”.

Какво означава това? Ако за даден квартал е било планирано, че ще изразходва 100 единици ток за месец, но той е изразходвал 70 единици, защото 30% от обитателите му са отишли на море, това ще бъде небаланс, за който ще трябва да се плаща. Същевременно пък тези 30% от жителите на квартала ще предизвикват по-голямо потребление, например в морските курорти. Което ще предизвика повече потребление на ток от планираното там, за което също ще трябва да се плати.

Не само ще плащаме за тока, който не сме изразходили, но ще плащаме и за тока, който изразходваме в повече. Независимо дали пестите или харчите, ще се налага да плащате. На практика, един човек изразходва едно и също количество ток, но на две различни места. Вместо обаче да заплати това, което е изразходил, ще заплати и това, което му е доставено допълнително. Поне така изглежда на пръв поглед прочитът на решението на ДКВЕР.

Парите, които хората ще плащат на ЕРП-тата за новия ред във фактурите си, обаче няма да остават при тях. Според новите Правила за търговия с електрическа енергия, които влязоха в сила наскоро и отвориха пазара на ток у нас, електроразпределителните дружества трябва да заплащат на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) разходите, които членовете на техните балансиращи групи (клиентите им) са предизвикали. Така сумата, която всеки битов абонат или малка фирма ще плаща от следващата си сметка, ще бъдат превеждани директно на ЕСО. Все още обаче не е ясно какви точно ще бъдат тези суми.

За най-масовите сметки на обикновените семейства, които плащат по 20-30-50 лв. за ел.енергия на месец, вероятно ще става въпрос за няколко десетки стотинки. Колко ще бъдат точно, ще разберем от следващата фактура за ток, която ще получим. Т.е. компаниите, които ни продават тока и на които плащаме за изразходвана енергия, ще могат да калкулират в сметката ни и някоя друга стотинка за покриване на разходите за балансиране (тъй като битовите клиенти са изразходвали повече или по-малко ток от очакваното).

Наред с това дружествата, които оперират електроразпределителните мрежи и на които плащаме таксите за пренос и достъп, също ще си калкулират допълнителните разходи за предизвикания от битовите клиенти и малките фирми небаланс по техните кабели.

Освен това трябва да се знае, че тази допълнителна “такса”, която вече ще плащаме, няма да е константна, а ще зависи както от това колко ток харчи съответното домакинство, така и от това какъв е бил дисбалансът по мрежата за последния месец в мрежата на ЕРП-то, чиито абонати сме.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.