iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат нови етикети на хранителните продукти от 13 декември

Въвеждат нови етикети на хранителните продукти от 13 декември

До края на годината страната ни трябваше да приеме промени в етикетирането на хранителните продукти, според европейските директиви.

Според изискването, новият регламент трябваше да е готов до 13 – тринайсти декември. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните доктор Татяна Вангелова обяви, че новите изисквания вече са в сила.

Контролирани и контролиращи се обучават заедно и вече са на ясно каква информация трябва да бъде вписвана на етикетите, за да бъдат по-добре информирани потребителите. Етикетирането обхваща цялостния комуникационен процес между производителите и потребителите, затова е необходимо да бъде платформа, обединяваща интересите на всички заинтересовани страни в името на здравето и безопасността.

От изключително значение е, да има пълен синхрон между институциите, индустрията и потребителите, коментират експертите. Според европейско проучване, в много от случаите отбелязаната допълнителна информация на етикета е за сметка на представянето на задължителната информация, която представя основните данни за хранителна стойност, безвредност и безопасност на продукта. Предвидено е още, изрично да се подчертават алергените и добавките в храните. Ще бъде регулиран и шрифтът, за да е виждаме всеки надпис, обясняват експертите.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.