iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат такси за ползване на пътищата вместо винетки

Въвеждат такси за ползване на пътищата вместо винетки

У нас въвеждат такси за ползване на пътищата от януари 2017 г. Отчитането им ще става с GPS система, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова при представянето на екипа си и приоритетите на министерството.

Първоначално системата ще е валидна само за камионите над 3,5 тона, но още през 2018 г. ще обхване лекотоварните, а след тях и леките автомобили. Тол таксите ще бъдат въведени за цялата пътна мрежа, а не само за избрани части от нея, каза шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. За транзитно преминаващите през България камиони например цената за пътуване по магистрали ще е по-ниска, отколкото при ползване на второкласни и третокласни пътища, тъй като при тях настилката се износва повече.

Според Лазаров цените на GPS предавателите по пътищата и GPS приемниците в колите вече е достатъчно ниска, за да си позволим изграждането на цялостна система за страната.

Причината за новата система е, че догодина ще бъде създаден фонд, в който ще се натрупват пари за изграждане на нови пътища. От него инфраструктурните обекти ще се финансират на принципа на публично-частното партньорство, обясни Павлова и припомни, че според европейските директиви не се допуска едновременно да съществуват две системи за плащане на пътища - винетки и тол такси.

Друг вариант за финансиране изграждането на нови пътища е т.нар. план "Юнкер". Регионалното министерство е предложило чрез него да се финансират скоростните пътища София - Видин, София - Калотина и Велико Търново - Русе.

За разлика от еврофондовете, по този финансов механизъм ще се отпускат гаранции за проекти, които осигуряват възвръщаемост на инвестициите.

Сред приоритетите на министерството ще бъдат също възраждането на западналите региони, водната реформа и безопасното движение на пътищата, каза още министър Лиляна Павлова при представянето на екипа и плановете си.

„На оперативка, когато бяхме при министър Павлова, се определихме като обществения Робин Худ - нашето министерство за България. И за да не влезем в тази роля - да вземаме от богатите за бедните, ще намерим начин не-бедните райони да стават все повече. Бъдете сигурни, че ще намерим начин как да извеждаме бедните региони в по-горна позиция", каза зам.-министърът Иван Аспарухов в отговор на въпрос какво ще бъде направено за западналите региони.

Първите схеми по новата оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 с бюджет 1,54 млрд. евро се очаква да бъдат отворени през март, съобщи още Лиляна Павлова.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.