iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Язовир „Стефаново” трябва да се изпусне веднага

Язовир „Стефаново” трябва да се изпусне веднага 07_1404195673

Комисия е определила, че язовир „Стефаново” трябва да се изпусне веднага. Комисията е назначена от областния управител, но кметът на Радомир Пламен Алексиев се противи.

Недоволство и съпротива против крайната мярка оказва и местното население на село Стефаново, което категорично отказва да се обезопасява района при евентуално изпускане. Отговорните институции не знаят какъв е обемът на водема. Пишат нереални цифри в протоколите, а областната админстрация им приглася. На всичкото отгоре предписанието, което си има и срок, още се бави в областната администрация заради несъбрани 3 подписа.

Вменяват ми задължения за изпускането на язовира по средата на годината при положение, че нямам разписани средства в бюджета за това. Това означава да правим нови дерета, което ще повлече след себе си обезщетение на собственици на земи. От друга страна Общината не разполага с техника и съоръжения за изпускане, заяви радомирският кмет и коментира, че най-лесно се удрят общините с възлагане на несвойствени им задачи. Това се казва неоправия, твърди той.

Язовирът се пълни от естествени и карстови извори и се поддържа на 1/3 от целия му обем. Тъй като все още не е ясно какво е количеството водна маса в него, кметът е заръчал на специалисти да изчислят обема и ще си плати нужната такса за това.

Въпреки категоричната забрана, стада овце безпрепятствено преминават по язовирната стена, каза Алексиев. Собствениците им твърдели, че това е доста по-пряк път, за да преминат до нивите и ливадите от другата страна. Иначе много трябвало да заобикалят. Общинската админстрация три пъти разрушава мостче, пригодено да се минава по язовирната стена, но то всеки път изниква отново и отново.

През месец април по заповед на областния управител специална комисия направи обход и оглед на 29 язовири в региона. Резултатът бе, че 9 микроязовира, сред които и „Стефаново” са в лошо техническо състояние. Водоемът получи предписание за незабавно изпускане. Такова той е имал още от миналия месец септември.

„Стефаново” е отдаден на концесия на Росен Зашев –Закс, който имал изправен план за стопанисването му.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.