iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Забраниха да се палят стърнища и сухи треви

Забраниха да се палят стърнища и сухи треви

До голяма степен кампанията по прибирането и складирането на зърното и фуражите влияе върху пожарната опасност през летния сезон. Освен това в нея участват много хора, селскостопанска и друга техника.

Житните култури и голяма част от тревите са изсъхнали, има неприбрана слама, сено и други фуражи. Всяка небрежност може да причини възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари. Високите дневни температури и преобладаващия в много случаи силен вятър създават предпоставка за бързото разпространение на огъня в житните масиви. За кратко време могат да бъдат опожарени хиляди декари посеви, скъпа техника и гори.

Всяко запалване на сухи треви и горими материали носи риск от разрастване на огъня до неконтролируеми размери.

При всеки пожар има риск от усложнения - пренасяне на огъня към горски фонд или населени места и нанасяне на огромни материални щети, застрашаване на здравето и живота на хора!

Напомняме Ви за основните правила за поведение през този период, са регламентирани в НАРЕДБА № Iз-1053 за правилата и нормите за пожарната безопасност при извършване на дейности в земеделските земи на Министерството на вътрешните работи и Министерството на земеделието и храните:

1. Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

2. Физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

3. В земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) не се разрешава:

- паленето на стърнища и други растителни остатъци;

- използването на открити огнеизточници.

4. Не трябва да се пуши при преминаване край житни масиви и да се изхвърлят през прозорците неизгасени цигари и клечки кибрит по време на движение на моторни превозни средства.

5. Не трябва да позволяваме на децата да си играят с огън.

През изминалите години не бяха редки случаите, при които възникналите пожари в стърнища и житни блокове се разпространиха в горския фонд и унищожиха стотици декари гори.

Напомняме Ви отново, че паленето на стърнища и други растителни остатъци е ЗАБРАНЕНО!!!

Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Перник апелира към гражданите да спазват чл. 6. (1), т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи ( Обн. ДВ. бр.35 от 24 Април 1996г., изм. ДВ. бр.66 от 26 Юли 2013г. ), чл. 137. (3) от Закона за горите (Обн. ДВ. бр.19 от 8 Март 2011г., изм. ДВ. бр.61 от 25 Юли 2014г.) и установените противопожарни правила за недопускане на пожари в земеделските земи.

Вследствие засушаване не са редки запалванията на сухи треви, както и изгаряне на отпадъци и горими материяли при почистване на дворове в населените места. Тези наглед безобидни запалвания могат да нанесат големи щети на паркирани в близост автомобили или постройки с различно предназначение и да доведат до сериозни пожари.

При възникването на пожари в житни и горски масиви, молим гражданите своевременно да ни информират на телефон 112.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.