iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Забраниха продажбата на кутии с по 10 цигари

Забраниха продажбата на кутии с по 10 цигари 03_1458887016

Производителите на цигари вече няма да могат да продават кутия с 10 цигари, както досега, като това беше решено окончателно от депутатите, след като приеха на второ четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Според тях една кутия не трябва да съдържа по-малко от 20 броя цигари, а опаковките с тютюн за свиване не трябва да съдържат по-малко от 30 грама тютюн.

14 варианта на текстове ще предупреждават потребителите за вредата от тютюнопушенето. Сред тях са: "Тютюнопушенето причинява 9 от всеки 10 случая на рак на белите дробове" и "Тютюнопушенето уврежда белите Ви дробове".

Те ще бъдат съпроводени от цветна снимка и трябва да заемат 65% от площта на кутията.

На опаковката вече няма да пише съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид.

Забранява се представянето, предлагането и продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване на цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи добавки като витамини, кофеин, с оцветяващи свойства на емисиите и др.

С новите текстове се въвежда и забрана за рекламата на електронните цигари в медиите. Освен това не се позволява на тютюневи компании да финансират радио и телевизионни предавания.

Цигарите трябва да започнат да се произвеждат според новите изисквания от 20 май тази година, а произведените дотогава по старите изисквания изделия ще могат да се продават на пазара до 20 май догодина.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.