iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Законови изменения променят условията за такситата в Перник

Законови изменения променят условията за такситата в Перник 06_1433137418

Ще променят правилата за таксиметровите превози в Перник, като мярката се налага заради законови изменения и нуждата от актуализирането им на местна почва.

По темата ще има публично обсъждане. Становища за поправките може да се подават до 9 юни 2015 г. в деловодството на Община Перник или на електронен адрес: [email protected]. Материалите по публичното обсъждане за правилата за таксиметровия превоз са публикувани на интернет страницата на Община Перник www.pernik.bg

Според предложения проект за решение, Общинският съвет ще промени срока на валидността на разрешението за таксиметров превоз на пътници на 3 години, вместо на една, както беше досега. Промяната е по силата на Закона за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози от 2014 г. За автомобили, за които през 3-годишния период изтичат 15 год. от датата на първата регистрация, срокът на валидност на разрешенията е до навършване на 15 г. от датата на първата регистрация на автомобила.

Ремонт ще претърпи и местната Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Перник, в която ще бъде записано, че цената на разрешението за такси е 130 лв., която обаче ще бъде валидна за 3 години напред. Досега всяка година се плащаше по 40 лв.

150 да бъдат общо жълтите коли на територията на общината, които ще имат право да возят пътници, предлагат от общинската управа. Разпределението им между превозвачите се осъществява в условията на лоялна конкуренция без да се създава монополно положение в полза на един или няколко превозвача.

Местните законотворци ще определят минималния и максималния размер на цените за такситата за 1 км пробег. Със свое решение ОбС бе определил само максимални цени за превоз в Перник. От 1 юни 2011 г. досега, според решение на Общинския съвет, максималната дневната тарифа за таксиметров превоз на пътници в община Перник бе 1 лв. на километър. Нощната тарифа пък беше 1.20 лв.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.