iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Зам. министър намери 50 чувала незаконни въглища

Зам. министър намери 50 чувала незаконни въглища 03_1459327678

Във връзка с опасения на граждани от Перник заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков и екип на министерството извърши извънредна проверка на място в района на рудник „Стара Тева“, като по време на проверката бяха установени над 50 чувала въглища с неизяснен произход, които са иззети и предоставени на инспектората към община Перник. На мястото не са заловени физически лица. На среща на заместник-министър Станков с кмета на общината Вяра Церовска, както и с областния управител на града Александър Алвксандров са обсъдени мерките за инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства.

Участъкът „Стара Тева“ е част от Пернишки въглищен басейн. Фирмата- титуляр на разрешението за търсене и проучване на участъка е подала в Министерството на енергетиката заявление за присъединяването на „Стара Тева“ към концесионната площ на Пернишки въглищен басейн. Заявлението не е одобрено от страна на МЕ поради липса на правно основание.

За другия участък от Пернишкия въглищен басейн – „Гладно поле“, за който граждани от Перник изразяват опасения, е сключен концесионен договор на 12.05.2005 г., който е изтекъл през месец май 2015 г. Фирмата-концесионер е подала заявление в Министерството на енергетиката за продължаване срока на договора. В хода на процедурата по издаване на такова разрешение, експертите от МЕ констатираха неизпълнени задължения, които не са отстранени и до настоящия момент. Затова енергийното ведомство няма да предприеме стъпки за продължаване процедурата по удължаване на концесионния договор.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

30-Март-2016

31-Март-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.