iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заместник-министър Чобанова похвали партньорството между България и Сърбия

Заместник-министър Чобанова похвали партньорството между България и Сърбия 08_1408515894

Днес при откриването на заключителната среща по подготовката на програмата за трансгранично сътрудничество 2014-2020 г между България и Сърбия, заместник-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова каза, че преди всичко ние сме добри съседи и приятели. Свързани икономически, енергийно, транспортно и културно, можем да просперираме и да бъдем регионален фактор и сила, допълни тя.

Новата програма между страните до 2020 г. ще разполага с бюджет над 34 млн. евро, от които над 28 млн. се предоставят от фондовете на Европейския съюз.

При откриването на срещата заместник-министър Чобанова акцентира върху поредицата успешно завършени проекти в рамките на сътрудничеството по програмата между двете съседни държави, датирано от 2004 г.

„В рамките на настоящата програма 2007-2013 г. са финансирани близо 140 проекта на обща стойност повече от 32 млн. евро“, подчерта тя и даде пример с най-важните сред тях: закупена техника за почистване от сняг, сметосъбиране и поддържане на проходимостта на пътя между общините Трън и Сурдулица, почистени незаконни сметища в общините Димово и Майданпек, новосъздадени маршрути за планинско колоездене и предоставяне на колела „под наем“ – за жителите на област Видин и окръг Зайчар; новоизградена и ремонтирана социална, културна, спортна и туристическа инфраструктура в общините Лом, Монтана, Пирот, Ниш и други. „Чрез програмите ние се стремим да засилим и подобрим традиционно доброто сътрудничество, което ни свързва с нашите съседи, да намерим общи решения и да реализираме възможности като оползотворим по най-добър начин наличните ресурси.“, допълни тя.

Според заместник-министър Чобанова партньорството между двете държави е успешно и България застава твърдо зад членството на Сърбия, Турция и Македония в Европейския съюз.

До края на седмицата предстоят финалните срещи по подготовката на програмите за трансгранично сътрудничество за периода 2014- 2020 г. на България с Турция и Македония.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.