iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Замразили са парите за боклуците в Перник

Замразили са парите за боклуците в Перник 11_1416906123

Замразили са средствата за изграждане на регионалното депо за битови отпадъци в Перник. Удължават и срока за строителството му, съобщи заместник-председателят на Народното събрание Росица Янакиева.

Парите за депото бяха спрени заради липса на финансов ресурс. Сега обаче Перник е сред общините, чиито сметки за верифицирано плащане ще бъдат заредени, за да продължи работата.

Градежът на регионалното депо започна през 2011 г. То трябваше да е готово до края на 2014 г, но срокът бе удължен до края на следващата година.

Новото сметище ще отговаря на изискванията за опазване на околната среда и ще допринесе за постигане на екологично равновесие в региона. Депото ще бъде оборудвано със специална дренажна система за инфилтрата, която ще го отвежда към пречиствателна станция. За улавяне на образувалия се биогаз се предвижда изграждане на газоотвеждаща система в процеса на запълването и крайната му рекултивация. За избягване на замърсяване на повърхностните води при експлоатацията на депото и за предотвратяване на възможни повреди на самото депо, повърхностните води ще се дренират и отклоняват извън депото чрез канали за повърхностни води.

Предвижда се приемната зона да бъде оборудвана с Биологично пречиствателно съоръжение за битови отпадъчни води (БПСОВ ). Регионалното депо ще обслужва общините Перник, Радомир, Брезник, Земен, Ковачевци и Трън и ще приема 46000 т. отпадъци годишно.

Стойността на новото сметище е 9 637 885 лв. Негов изпълнител е ДЗЗД “Трейс Кордеел – Перник”.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.