iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започна рехабилитацията на язовир "Студена"

Започна рехабилитацията на язовир "Студена" 11_1478755136

Непрекъснатият дъжд не помрачи приповдигнатото настроение на всички, които присъстваха вчера на официалния старт на проекта за рехабилитацията на язовир Студена, като присъстващите видяха в това знак, че всичко ще върви по вода. Той тръгва с водосвет за късмет и за успешно завършване на проекта .„Даваме старт на един изключително важен проект за цялата пернишка област, за всички над 100 000 души които живеят тук. Това еедин изключително важен проект, който правителството финансира със средства от държавния бюджет с помощта на световната банка. Една инвестиция от 32 милиона лева за цялостна рехалитация на язовирната стена, водоземната кула и водопроводната мрежа и като последващи действия много важен ремонт на пречиствателната станция за питейни води. Много са важни няколко факта – този язовир строен преди 60 години никога не е рехабилитиран и ремонтиран. Ремонтът не е належащ, той е важен за цялата област.” – каза министър Лиляна Павлова, която днес беше в Перник за началото на изпълнението на проекта за рехабилитацията на язовирната стена на язовир Студена. „Има две много важни послания към перничани – стартирането на проекта днес, анализа на язовирната стена показват, че всички спекулации които бяха внушавани на хората, че язовирната стена е пред скъсване в резултат на земетресението, не са верни. Да язовирът не е ремонтиран, построен е отдавна. Повече от 20 години са минали от момента в който е трябвало да се направят тези рехабилитации, но язовирът е безопасен. И второто – така е сме подредили проекта, че той по никакъв начин няма да се отрази на водоснабдяването на перничани няма да бъде нарушено. Проектът ще се изпълнява по съвсем нов, модерен начин, с избрана технология, която за първи път ще се прави в България. Ремонтът ще се извършва от екипи и водолази, без да се спира водоподаването, по нов, иновативен начин. По специален начин ще се извършва и надзора и наблюдението на работата на изпълнителите” – каза още министър Павлова.

На официалният старт на проекта присъстваха областният управител Александър Александров, кметът Вяра Церовска, зам.кметове, председателя на Общински съвет Иво Савов, представители на министерството на регионалното развитие, на фирмите изпълнители.

„Изключително важно е това, че язовирът няма да спре дейност по време на изпълнението на проекта. Този язовир беше първият обект, който посетих при встъпването ми в длъжност и тъй като той е с изключително значение за Перник, аз си направих труда да се срещна с потомците и строителите на тази стена. Строителите са казали „това е последната язовирна стена, която ще падне. Всички може да паднат, тази не”! Това говори за качеството на изграждането й. Това обаче не трябва да ни успокоява – това съоръжение трябва да се поддържа. Затова приветстваме този проект, който гарантира сигурността и спокойствието на хората и удължава живота на този язовир.” – каза областният управител Александър Александров, който не пропусна да гарантира, че фирмата изпълнител на проекта е доказала своята работа и авторитет и перничани могат да са спокойни, че всичко ще бъде извършено качествено .

Приветствие към всички поднесе и кметът Вяра Церовска. „След 60 години от изграждането на язовирната стена, започва и нейния ремонт. С това една голяма част от страховете на перничани ще изчезнат, особено след земетресението през 2012 година. Това е начало на една голяма програма за Перник, защото следва ремонт на пречиствателната станция, работи се проект за водния цикъл на Перник. Това е израз на една голяма грижа и внимание към този регион. За мен като кмет на Перник е много важно, че този ремонт ще се извърши, без да се наруши водоснабдяването” - каза кметът.

Представителят на Световната банка Тома Янакиев изказа задоволството си , че световната банка подпомага този проект. За начините, по които ще се извършва самият ремонт говориха и представители на фирмата изпълнител. Беше показано и как ще се следи самата дейност на водолазите под водата.

Поне две години ще продължи изпълнението на проекта, което зависи до голяма степен и от капризите на времетоРехабилитацията на язовир „Студена“ е по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“, финансиран от Световната банка и държавния бюджет на стойност близо 32 млн.лв.

Водният обект осигурява питейна вода за население над 100 000 жители в градовете Перник и Батановци, селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Витановци, Мещица, Черна гора, Лесковец, Богданов дол и Ярджиловци, както и промишлено водоснабдяване. Съоръжението се експлоатира вече повече от 60 години, като не са правени ремонти от построяването му.

Изпълнител на строително-ремонтните дейности е Консорциум „Хидроконструкция – Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ) – Карпи“ (водещ партньор „Хидроконструкция“ – Румъния и партньори – „Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо“ (ХБМ) - Унгария и „Карпи Тех“ – Холандия). С изпълнението на проекта ще се увеличи техническата и експлоатационна годност на язовирната стена и съоръженията, ще се намали до минимум рискът от аварии и ще се повиши сигурността и качеството на водоподаването.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.