iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започва нова схема за обучение на трайно безработните

Започва нова схема за обучение на трайно безработните  10_1414579092

Без работа след края на финансирания от държавата период остава всеки трети българин, нает по схема за субсидирана заетост, показва национално проучване на социалното министерство сред 1706 участници и 1523 работодатели, участвали в такива програми.

„Основно това са хора, които или са ниско образовани, или притежават знания и умения, които не се търсят на пазара на труда, обясни изпълнителят на проекта Атанас Атанасов от катедра „Статистика и иконометрия” в УНСС. Близо 60% от участвалите в субсидирана заетост са започвали работа след края на схемата, в рамките на която са били наети. Всеки трети е останал да работи в същата фирма, а малко над 3% дори са започвали собствен бизнес. Оказва се, че над 60% от наетите по схемата „Развитие”, чрез която безработните се обучават на служебното си място, както и по схемата „Старт в кариерата” намират препитание веднага след края на програмата. Най-неефективни са били схемите за асистенти на хора с увреждания и програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост”, където под 15% от заетите са намерили работа след края на субсидията. Почти половината от фирмите признават, че ако държавата не е помагала, поемайки заплатите или осигуровките за новите им служители, те едва ли биха увеличили щата си.

В социалното министерство вече се обсъждат промени в Националния план за насърчаване на заетостта за следващата година с цел въвеждане на нова схема за трайно безработни. Това са хора, които повече от година не успяват да намерят препитание и които към момента са 35% от всички безработни. „Предвиждаме и обучения на безработни по конкретна заявка на работодател, защото това е най-прекият начин за намиране на работа”, заяви шефът на дирекция „Политики на пазара на труда” в МТСП Елка Димитрова.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.